Иди Фалко

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди Фалко
Лични подаци
Пуно имеИди Фалко
Датум рођења(1963-07-05)5. јул 1963.(60 год.)
Место рођењаЊујорк, САД
Занимањеглумица
Веза до IMDb-а

Идит Иди Фалко (енгл. Edith "Edie" Falco; Њујорк, 5. јул 1963) је америчка филмска, телевизијска и позоришна глумица. Најпознатија је по улогама Дајане Витлси из серије Оз, као и по улогама Кармеле Сопрано у серији Породица Сопрано и Џеки Пејтон у Сестри Џеки.[1]

Породица[уреди | уреди извор]

Рођена је у Бруклину, делу Њујорка и ћерка је глумице Џудит Андерсон и џез бубњара Френка Фалка. Отац јој је италијанског, а мајка шведског порекла. Има браћу Џозефа и Пола, као и сестру Рут. Стриц јој је Едвард Фалко, писац, драматург и песник, професор енглеског језика на универзитету Вирџинија тек у Блексбургу. Одрасла је у Нортропу и Вест Ајслипу, на Лонг Ајленду. Мајка је двоје усвојене деце, сина Андерсона и ћерке Мејси.

Образовање[уреди | уреди извор]

Иди Фалко је матурирала у нортропској гимназији 1981. године са улогом Елизе Дулитл у дипломској представи Моја лепа госпођице. Студирала је глуму на одељењу Њујоршког државног универзитета у Перчасу, у класи са глумцима Стенлијем Тучијем и Вингом Рејмсом. Са њима је и данас у пријатељским односима.

Каријера[уреди | уреди извор]

Фалкова је на почетку каријере играла епизодне улоге у серијама Ред и закон и Одељење за убиства. Извршни продуцент серије Одељење за убиства Том Фонтана ангажовао је Фалкову за улогу Еве Торман, жене рањеног полицајца, пошто ју је запазио у филму Закони гравитације Ника Гомеза, снимљеном 1992. године. Фонтана је за њу рекао да је небрушени дијамант и да глуми толико једноставно и искрено да то оставља човека без даха. Како је у то време била сиромашна глумица на почетку каријере, Фалкова је новцем од ових хонорара платила кирију. Фонтана ју је ангажовао да игра затворску чуварку Дајане Витлси у серији Оз коју је снимао за Телевизију ХБО. Лик Дајане Витлси био је заснован на епизодној улози коју је одиграла у серији Одељење за убиства.

Њено прво озбиљније појављивање на филму је мала улога у остварењу Вудија Алена Меци изнад Бродвеја. Улогу је добила захваљујући пријатељству са Едијем Менделсоном, колегом са студија, који је био асистент костимографа у том филму. Фалко је такође играла у Менделсоновом редитељском првенцу, филму Џуди Берлин, који му је донео награду за најбољег редитеља на Филмском фестивалу Санденс. Глумица из серије Досије Икс Џилијан Андерсон, глумица Америка Ферера из серије Ружна Бети, Тина Феј из серије 30 Rock и она једине су глумице које су исте године награђене Златним глобусом, Емијем и наградом Удружења филмских и телевизијских глумаца. Фалко је ове награде добила 2003. године за улогу Кармеле Сопрано у четвртој сезони серије Породица Сопрано.

Укупно је освојила четири Емија, два Златна глобуса и пет Награда Удружења филмских и телевизијских глумаца.

Играла је у филмовима Поверење, Земља полицајаца, Интимни делови (улога без текста), Случајна љубав, Земља слободе, као и у филму Џона Сејлса Држава сунца, када је добила награду за најбољу споредну улогу коју су јој доделили филмски критичари Лос Анђелеса. На Бродвеју је играла у драми Споредни човек (која је освојила награду Тони), римејку представе Френки и Џони на месечини (заједно са Стенлијем Тучијем), као и у представи Лаку ноћ, мајко, где је глумила поред Бренде Блетин.

Игра главну улогу у Шоутајмовој серији Сестра Џеки која се приказује од 2009. године.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Улоге Иди Фалко
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1987. Sweet Lorraine Karen
1989. The Unbelievable Truth Jane – The Waitress
1989. Sidewalk Stories Woman in Carriage
1990. Поверење Trust Peg Coughlin
1991. I Was on Mars Female Cab Driver
1992. Закони гравитације Laws of Gravity Denise
1992. Time Expired Ginny
1993. Rift Режисер
1994. Меци изнад Бродвеја Bullets over Broadway Lorna
1995. The Addiction Jean
1995. Backfire! Mom
1996. Layin' Low Angie
1996. The Funeral Union Speaker
1996. Breathing Room Marcy
1996. Childhood's End Patty
1997. Hurricane Joanne
1997. Private Parts Alison's Friend
1997. Земља полицајаца Cop Land Berta (Bomb Squad Agent)
1997. Trouble on the Corner Vivian Stewart
1997. Cost of Living Billie
1998. Blind Light Diana DiBianco
1998. A Price Above Rubies Feiga
1999. Џуди Берлин Judy Berlin Judy Berlin
1999. Stringer TV Producer
1999. Пробуђена срца Random Hearts Janice
2000. Death of a Dog Mom
2000. Overnight Sensation Festival Coordinator
2002. Држава сунца Sunshine State Marly Temple
2004. Family of the Year
2005. The Girl from Monday Judge
2005. Сутра је нови дан The Great New Wonderful Safarah Polsky
2005. Тишина The Quiet Olivia Deer
2006. Земља слободе Freedomland Karen Colluci
2010. 3 Backyards Peggy
2013. Gods Behaving Badly Артемида
2016. Megan Leavey Jackie Leavey
2017. The Comedian Miller
2017. Landline Pat Jacobs
2022. Аватар: Пут воде Avatar: The Way of Water генерал Ардмор
2023. Рај за лудаке Fool's Paradise агент
2025. Аватар 3 Avatar 3 генерал Ардмор

Политички ангажман[уреди | уреди извор]

Током америчких председничких избора 2004. појавила се у полуминутној ТВ реклами удружења грађана M.O.B. (Mothers Opposing Bush- Мајке против Буша), у којој поручује Мајкама су њихова деца увек на првом месту. Јесу ли и вама, господине Буш?. Акција је била усмерена против Џорџа Буша, тадашњег председника САД који је био у трци за други мандат.

Донирала је 1000 долара за председничку кампању Џона Керија 2004, 300 долара Националном комитету Демократске странке исте године, 1000 долара и поново 300 долара за Хилари Клинтон 2005. године. У серији 30 Rock је имала епизодну улогу демократске конгресменке.

Постала је портпарол организације Здравствено осигурање за све у Америци (енгл. Health Care for America Now) која заступа реформу здравственог система земље на основу платформе Барака Обаме, и тим поводом је гостовала на ТВ Си-Ен-Ен 25. јуна 2009.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Признала је како је била алкохоличар и да је решила да се лечи после једне ноћи тешког пијанства. У једном интервјуу је изјавила како јој је посебно тешко било да проводи време са екипом серије Породица Сопрано, пошто су ови склони честим опијањима. Рекла је како се екипа често забавља и да она није део те приче; увек је позвана, али се задржи свега два минута јер не може више да живи таквим животом. Заговорник је програма од 12 корака за одвикавање од алкохолизма који су осмислили Анонимни алкохоличари.

Године 2003. дијагностикован јој је рак дојке, али се излечила. Вест о болести објавила је тек после годину дана од постављања дијагнозе. Што се тиче деце коју је усвојила, каже да јој никада није било посебно битно да има биолошку децу, већ да је више преовладала жеља за подизањем деце.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Edie Falco | Biography, TV Shows, Movies, & Facts”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 2021-02-05. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]