Лидија Бизјак

С Википедије, слободне енциклопедије
Лидија Бизјак
Лидија Бизјак 2017. године
Лични подаци
Датум рођења(1976-08-02)2. август 1976.(47 год.)
Место рођењаБеоград, СФР Југославија
Занимањепијанисткиња

Лидија Бизјак (Београд, 2. август 1976) српска је пијанисткиња.

Нижу и средњу музичку школу завршила у класи Злате Малеш у Музичкој школи Коста Манојловић у Земуну.

Са деветнаест година је дипломирала клавир на Музичкој академији у Београду у класи проф. Александра Шандорова и у истој класи 2000. завршила последипломске студије.

1995. је положила пријемни испит на Високом националном конзерваторијуму у Паризу и као прва на ранг листи ушла у класу проф. Жака Рувиера (франц. Jacques Rouvier). Дипломирала је 1998, а у истој класи 2001. завршава и последипломске студије.

Наступи и награде[уреди | уреди извор]

Још као ученица добитница многих првих награда на такмичењима у бившој Југославији, као и бројних награда на међународним такмичењима, у Паризу, Катанзару, Стрези и Усти над Лабом (Чешка).

На великом интернационалном конкурсу пијаниста у Даблину, 2000. добила је посебну награду за извођење обавезне композиције.

Током сезоне 2000/2001. одржала је 9 концерата у оквиру турнеје „Звезде у успону“ у најзначајнијим светским концертним дворанама по Европи и САД-у.

Остварила је бројне снимке за радио, телевизију и продукцију дискова у Србији, Француској, Чешкој, Немачкој, Ирској и два диска камерне музике за фондацију Б. Мартину у Прагу.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Лидија Бизјак – У том Сомбору, СОМУС”. Mediantrop. Приступљено 23. 1. 2018.