Матријархат

С Википедије, слободне енциклопедије

Мајка са дететом из Непала

Матријархат је друштвени систем у којем положаје доминације и ауторитета првенствено имају жене. У оваквом друштву мајка је била изузетно поштована, глава породице, а по њој се рачунало и сродство. Претпоставља се да су праисторијски људи обожавали женска божанства и гајили култ велике мајке. Фром сматра да је у том типу друштава било доминантно женско начело (поштовање живота, безусловна материнска љубав, праштање итд.) и да се хипотезом о матријархату могу објаснити познате бајке, митови, античке грчке драме и друге духовне творевине.

Матријархати се такође могу погрешно поистоветити са матрилинеалним, матрилокалним и матрифокалним друштвима. Постоје становишта према којима би било који непатријархални систем био матријархалан, укључујући на тај начин и родно-равноправне системе (Пеги Ривс Сандеј се залаже за редефинисање и поновно увођење речи матријархат, посебно у односу на савремена матрилинерална друштва као што је Минангкабско[1]), али већина академика их искључује из строго дефинисаних матријархија. Други научници тврде да међу припадницима врсте Homo sapiens никада није било матријархалних друштава.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Peggy Reeves Sanday, anthropologist, Women at the Center: Life in a Modern Matriarchy, Cornell University Press, 2002.
  2. ^ pp.31, The creation of patriarchy Gerda Lerner Oxford University Press, USA, 1986

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]