Мирон

С Википедије, слободне енциклопедије
Бацач диска, Дискоболос, римска копија у бронзи.

Мирон је вајар из класичног периода у уметности старе Грчке.

Биографија[уреди | уреди извор]

Радио је скоро искључиво у бронзи. Правио је статуе богова и хероја, али се прославио приказима атлетичара због увођења наглашеног покрета. Он је ослободио покрет - фигура се креће по вертикалном плану и има торзију до краја спроведену у једном правцу, као да треба да почне одмотавање. Његов покрет није тренутно стање, већ суштина манифестације.

Закон покрета је Миронов мимезис - покрет је у ономе што вечно живи. Био је велики мајстор у обликовању тела животиња.

Његова најпознатија дела према Плинију су крава, Ладас тркач, који је пао мртав у тренутку победе (не постоји позната копија) и Дискоболос - бацач диска.

Постоји неколико копија дискоболоса, од којих се најбоља налази у Масими палати у Риму. Примерак у Британском музеју има погрешно постављену главу. Атлета је приказан у тренутку замаха непосредно пре него што је бацио диск.

Мермерна фигура у Латеран музеју, која се назива Разиграни сатир, је скоро сигурно копија Мироновог дела[тражи се извор]. Приказује Марсајаса који узима ауле које је Атина бацила.

Антички критичари кажу да Мирон, иако је фантастично успевао да дā живот и покрет телима, није постизао да прикаже емоције и карактер.

У великом броју дела се препознаје Миронов утицај, али не постоје докази о школи коју је он евентуално водио.

Недавно[када?] откривени папирус из Египта говори да је Мирон израдио статуе атлете Тимантеса, победника у Олимпији 456. п. н. е. и Лицинуса, победника 448. и 444. п. н. е. Из тога сазнајемо да је био нешто старији савременик Фидије и Поликлета.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]