Моника Потер

С Википедије, слободне енциклопедије
Моника Потер
Моника Потер 2010. године
Лични подаци
Пуно имеМоника Луиз Броко
Датум рођења(1971-06-30)30. јун 1971.(52 год.)
Место рођењаКливленд, САД
monicapotter.org
Веза до IMDb-а

Моника Потер (енгл. Monica Potter) је америчка филмска и телевизијска глумица.

Биографија[уреди | уреди извор]

Моника Потер рођена је 30. јуна 1971. године у Кливленду у америчкој савезној држави Охајо као друга од четири сестре.[1] Рођена је под именом Моника Луиз Броко (енгл. Monica Louise Brokaw) које је касније због каријере промењено у Моника Потер.

Одрасла је у строгој католичкој породици. Отац Пол био је проналазач (први изумитељ незапаљивог воска за ауто), а мајка Ненси секретарица. У дванаестој години почела је да се бави манекенством, као и снимањем реклама, а од петнаесте године почиње да се занима за глуму. У осамнаестој години остаје у другом стању са тадашњим дечком Том Потером, удаје се и добија сина (у браку са њим остала је до 1998. године и укупно имају двоје деце).

Након порођаја селе се у Лос Анђелес где покушава да дође до било какве улоге. Прва прилика јој се указала када је добила малу улогу у ТВ серији „Млади и необуздани“.[2]

Добијала је мање улоге у телевизијским филмовима и серијама. Прву велику запажену улогу имала је у акционом филму Летећа тамница као жена главног лика кога је тумачио Николас Кејџ. Од тада њена каријера креће узлазном путањом, добија све више улога у филмовима познатих редитеља. Неки од партнера у филмовима били су највећи холивудски глумци: Николас Кејџ, Робин Вилијамс, Морган Фримен, Адам Сендлер, Фреди Принц млађи...).

Од 2005. године је у браку са Данијел Кристофер Алисоном, ортопедским хирургом и имају ћерку Моли. Она је вегетаријанац.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Monica Potter | Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-04. 
  2. ^ „Monica Potter”. TVGuide.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-04. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]