Мохамед Захир

С Википедије, слободне енциклопедије
Мохамед Захир
Мохамед Захир
Лични подаци
Датум рођења(1914-10-16)16. октобар 1914.
Место рођењаКабул, Авганистан
Датум смрти23. јул 2007.(2007-07-23) (92 год.)
Место смртиКабул, Авганистан
Породица
СупружникHumaira Begum
ПотомствоAhmad Shah Khan, Muhammed Nadir Khan, Muhammed Daoud Pashtunyar Khan, Muhammed Akbar Khan, Crown Prince of Afghanistan
РодитељиMohammed Nadir Shah
Mah Parwar Begum
ДинастијаBarakzai dynasty
ПретходникMohammed Nadir Shah
НаследникAhmad Shah Khan

Мохамед Захир (перс. محمد ظاهرشاه‎; Кабул, 16. октобар 1914 — Кабул, 23. јул 2007) последњи владар (краљ, шах) Авганистана. Земљом је суверено владао од 1933. до 1973. године, када је насилно свргнут са престола.

Студирао је у Кабулу и Француској; 1933. године постао министар просвете у влади Авганистана, а затим после успелог атентата на његовог оца шаха Мохамеда Надира, ступио је на престо 8. новембра 1933. године. У исто време био је и врховни верски поглавар у земљи.

1964. године прогласио је нови Устав, којим је покренуо модернизацију државе у сваком смислу, па је тиме створио много непријатеља међу верским фанатицима.

1973. године, његов рођак и и бивши премијер Мохамед Дауд Кан, извео је војни пуч и формирао републиканску владу, док се шах Мохамед Захир налазио на операцији ока у Италији. Током овог пуча, шах је абдицирао у месецу августу, чиме је прекинута владавина династије Баракзаи, а тиме и доба мирног живота у Авганистану.

Захир-шах живео је у избеглиштву у Италији. После америчке окупације Авганистана, у априлу 2002. године, вратио се у своју земљу. Иако је велики део народа и политичких кругова био за поновно успостављање монархије у Авганистану, Захир-шах није на то пристао, иако је желео, због огромног америчког притиска да се не обнови монархија.[тражи се извор]

После повратка у Кабул, Мохамед Захир-шах живео је у својој краљевској палати. Затим су стигле вести да је 2005. године, наводно продао палату, а у ствари се претпоставља да му је као већ изнемоглом старцу иста насилно одузета, па данас припада држави.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]