Полијен

С Википедије, слободне енциклопедије

Полијен (старогрчки: Πολύαινος, Polyainos; латински: Polyaenus) је био македонски писац из 2. века н. е., аутор дела Ратна лукавства у рату (Στρατηγήματα, Strategmata). У Суидином чланку наведено је да је био и реторик. Своје дело посветио је Марку Аурелију и Луцију Веру, који су покренули поход против Парћана 163. г. н. е., у време када је он био исувише стар да би их пратио. Његово дело подељено је на осам књига, од којих првих шест садрже описе ратних лукавстава најзнаменитијих грчких војсковођа, у седмој се бави варварским а тек у осмој римским, спомињући у њој чак и жене које су се због нечег нарочитог проучуле. Међутим, делови шесте и седме књиге су нажалост изгубљени, тако да је од 900 описа колико их је било нама преостало 833.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ В. „Polyaenus“ у: Dictionary of Greek and Roman antiquities (Ed. by William Smith), vol. 3rd, C. Little & J. Brown, Boston [London, printed] 1870, 442.

 Овај чланак садржи текст из публикације која је сада у јавном власништвуСмит, Вилијам, ур. (1870). Речник грчких и римских биографија и митологија.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)