Скот Тејлор

С Википедије, слободне енциклопедије
Скот Тејлор
Скот Тејлор, 2010. године
Лични подаци
Пуно имеСкот Тејлор
Датум рођења(1960-12-30)30. децембар 1960.(63 год.)
Место рођењаИсточни Јорк,  Канада

Скот Тејлор (енгл. Scott Taylor; Источни Јорк, 30. децембар 1960) је канадски новинар са експертским познавањем војног и ратног извештавања. Његови извештаји о ратним догађањима укључују ратове у бившој СФРЈ, Камбоџи, Африци и однедавно у Ираку. Тејлор је бивши редов у Војсци Канаде, а тренутно је главни уредник војног магазина Esprit de Corps.

Новинарска каријера[уреди | уреди извор]

У новинарској каријери извештавао је из Персијског залива још током војне операције "Пустињска олуја" 1991. године, док је на просторе бивше Југославије као ратни извештач приспео априла 1992. Прошао је с бележницом, пером и фото-апаратом ратне окршаје у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и НАТО бомбардовање СРЈ, те нападе ОВК на српске снаге безбедности на Косову и Метохији, али и македонско-албански сукоб у Македонији.

Тејлор је велики критичар канадске војске и Министарства националне одбране, а такође је био жестоки противник интервенције западних сила у косовском и ирачком рату. Тејлор је редован колумниста за канадски магазин Halifax Herald из Нове Шкотске.

Потом је, ношен ветровима рата, отишао у Ирак, где је, 2004. године, Скот Тејлор, заједно са једним турским колегом, киднапован од стране Ансар ал-Исламске побуњеничке групе, гране Ал-Каиде у Ираку. Тејлор је физички и ментално тешко злостављан, неколико пута су му отмичари претили смрћу. После пет дана Тејлор је ипак пуштен на слободу.[1] У Београду је о томе на српски језик управо преведена и објављена Тејлорова књига „Од Београда до Багдада

Скот Тејлор је позван да сводочи на суђењу бившем југословенском председнику Слободану Милошевићу у Хагу, и провео је 6 сати у ћелији са Милошевићем у припреми за сведочење. Десет дана пре него што је Тејлор требало да сведочи, Слободан Милошевић је умро.

Књижевни рад[уреди | уреди извор]

Тејлор је написао неколико књига, многе од њих су преведене и на српски језик:

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]