Хенри Гант

С Википедије, слободне енциклопедије
Хенри Гант
Хенри Гант
Пуно имеХенри Лоренс Гант
Датум рођења(1861-05-20)20. мај 1861.
Место рођењаОкруг Калверт
  САД
Датум смрти23. новембар 1919.(1919-11-23) (58 год.)
Место смртиМонтклер
  САД

Хенри Лоренс Гант (енгл. Henry Laurence Gantt; 20. мај 186123. новембар 1919) био је амерички машински инжењер и менаџер консултат, а најпознатији је по развоју Гантовог дијаграма.

Гант је написао стотине радова, три књиге, а био је и предавач на већем броју факултета и универзитета. Његов допринос развоју менаџмента се огледа у унапређењу мотивације запослених на бази усавршавања система компензација. Гант је заменио систем диференцираних надница системом бонуса:

  • сваки радник који испуни радну норму добија бонус
  • манаџер добија бонус за сваког подређеног радника који испуни норму, плус екстра бонус у случају када је организациони део који је у његовој надлежности испунио план.

Гант се залагао за јавно рангирање радника, тј. јавно објављивање учинка сваког појединачног радника на посебним графиконима. Позитивне промене у продуктивности рада бележене су црним квадратићима, а негативне црвеним. Из те идеје су 1910. развијени тзв. „гантограми“ (Гантови дијаграми, енгл. Gantt chart), визуелна помагала за графички приказ распореда задатака и динамику обављана посла, који притом дају увид у трошкове и потребу за реорганизацијом и репрограмирањем. Гантограми су имали велики значај за пројектне менаџере у бродоградњи, мостоградњи, авио-индустрији и сл.

У каснијим годинама Хенри Гант је писао о лидерству и организацији. Сматрао је да оно мора бити засновано на чињеницама и способностима, а не умишљености или фаворизовању.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]