Портал:Београд

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал Београд


О Порталу

грб Београда
грб Београда

Портал:Београд посвећен је главном и највећем граду Републике Србије. Налази се на две велике реке Сави и Дунаву и у његовом ширем подручју живи око 1,6 милиона људи.

Средиште је српске администрације, културе, економије, саобраћаја, религије и спорта. Насељен је још од каменог доба. Рушен је и дизан из пепела 38 пута, а 2006. је проглашен градом будућности јужне Европе.

Београдске општине:

Барајево · Вождовац · Врачар · Гроцка · Звездара · Земун · Лазаревац · Младеновац · Нови Београд · Обреновац · Палилула · Раковица · Савски венац · Сопот · Стари град · Сурчин · Чукарица

Изабрана фотографија


[[Датотека:|x350px| ]]

Изабрана фотографија


[[Датотека:|x350px| ]]

Изабрани чланак

Београд око 1890.
Београд око 1890.

Историја Београда датира у прошлост до 7000. п. н. е. Винчанска култура, једна од најважнијих праисторијских култура Европе, је настала у околони Београда у 6. миленијуму п. н. е. У старом веку, трачко-дачка племена су насељавали ову област, да би Келти освојили насеље на месту данашњег Београда и дали му име Сингидун. Римљани су освојили град за време цара Октавијана Августа и дали му статус муниципија половином 2. века. Град су населили Словени су око 520. Београд је неколико пута прелази у посед Византије, Бугарске, Угарске и Србије. Османско царство је освојило Београд 1521. и касније у њега пренело седиште санџака. Од краја 17. века град је често прелазио под османлијску или хабзбуршку власт. Београд је постао главни град Србије 1841. Северни део Београда је остао хабзбуршки погранични крај све до 1918. Због свог стратешког положаја, око града се водило више од 115 ратова и био је рушен 44 пута. Београд је био главни град Југославије (у свим њеним облицима) од њеног основања 1918, па до коначног раздруживања 2006.

Да ли сте знали

Изабрани чланци

Галерија

Остали портали на Википедији на српском језику