Портал:Италија

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал:Италија

Википортал Италија

Италијанска Република (итал. Repubblica Italiana) је држава на југу Европе. Италија обухвата Апенинско полуострво и три велика острва на Средоземном мору: Сицилију, Сардинију и Елбу. Једину копнену границу има на северу, на Алпима, где се граничи са Француском, Швајцарском, Аустријом и Словенијом. Независне државе Сан Марино и Ватикан налазе се унутар територије Италије.

Италија је место настанка Римског царства, једног од највећих царстава старог века. Варварске инвазије уништиле су Западно римско царство и омогућиле стварање германских држава на тлу Италије. Византија и Франачка су у раном средњем веку поседовале значајне делове Италије. Каснија подела Италије на мале државе омогућиле су Светом римском царству, Француској и Аустрији да доминирају италијанском политиком. Италија је уједињена у другој половини 19. века. Од уједињења па до краја Другог светског рата, Краљевина Италија је створила колонијално царство у Средоземном мору и источној Африци. Од 1946. Италија је република.

Веома је позната по кулинарским способностима, моди, дизајну, одећи, архитектури, уметности, музици и осталим знаменитостима које у великом броју посећују туристи. Италија је један од оснивача НАТО-а, групе Г8 и Европске економске заједнице, данашње Европске уније.

Изабрани чланак

Данте Алигијери
Данте Алигијери

Данте Алигијери (итал. Dante Alighieri; мај/јун 126514. септембар 1321) је био пјесник из Фиренце (Италија). Његово највеће дело, Божанствена комедија, кулминација је средњовековног погледа на свет и основа модерног италијанског језика.

Када је Дантеу било 12 година (1277) верен је Ђемом Донати. Уговорена венчања у раним годинама, у то доба су била уобичајена.

У осамнаестој години Данте је срео Гвида Кавалкантија, Лапо Ђианија, Ћина да Пистоја и нешто касније Брунета Латинија. Они су заједно постали вође литерарног покрета „Слатки нови стил" (Dolce Stil Nuovo). Брунето је касније добио посебан помен у Божанственој комедији због онога чему је научио Дантеа.

У том периоду је срео и Беатриче Портинари, кћерку Фолка Портинариа. Тешко је одгонетнути од чега се састојала ова љубав, али се догодило нешто веома битно за италијанску културу. У знак ове љубави Данте је оставио свој траг помогавши песницима и писцима да открију тему љубави која никада до тада није била толико наглашена. Љубав према Беатриче је очигледно постала разлог за поезију и живот.

више о Дантију Алигијерију...

Изабрана слика

Три врха, округ Белуно

Јесте ли већ чули да...

Јесте ли знали

Канал Гранде, Венеција
Канал Гранде, Венеција

Додатна обавештења

  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за италијанску географију, на крај чланка додајте шаблон {{клица-геог}}
  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за италијанску историју, на крај чланка додајте шаблон {{клица-ист}}

Италијанске теме

Знаменити Италијани

Ерос Рамацоти
Ерос Рамацоти

Ерос Валтер Лучано Рамацоти (итал. Eros Walter Luciano Ramazzotti; Рим, 28. октобар 1963) је један од најпознатијих италијанских певача и аутора поп музике.

Сматра се веома значајним италијанским извођачем данашњице такође познатим и широм света, а врхунац каријере је доживио осамдесетих година и почетком двадесет првог века. До сада је продао мало више од 50 милиона дискова.

Већ као дете је заволео фудбал и музику, па је заједно са братом Марком основао бенд који је изводио и прерађивао песме познатих аутора. Убрзо је почео сам да компнује, и своју каријеру је започео на Кастрокаро (итал. Castrocaro) фестивалу када потписује свој први уговор. Годину дана касније издаје први сингл Ad un amico док 1984. доживљава велики успех песмом Una terra promessa. Убрзо је стекао велику популарност, па после албума Nuovi eroi креће на своју прву турнеју.

Откако је издао и свој трећи албум, Ерос Рамацоти прави верзије и на шпанском језику за велико латиноамерчко тржиште, и тако достиже светску славу.

Године 1994. учествује на додели MTV награда у Берлину, а потом и у пројекту Трио који бива оцењен као музички догађај године. Потписавши уговор BMG Recording 1995. године учествује на летњим фестивалима заједно са чувеним звездама као што су Елтон Џон, Род Стјуарт, Џими Пејџ и Џо Кокер за кога је касније написао песму That's all I need.

Остали википортали