Cyberduck

С Википедије, слободне енциклопедије
Cyberduck
Cyberduck 6
Cyberduck 6
Програмер(и)David V. Kocher, Yves Langisch
Прво издањеаприл 2002.; пре 22 године (2002-04)[1]
Стабилно издање
8.7.1[2] Уреди ставку / 4 новембар 2023
Репозиторијум Уреди на Википодацима
Написан уJava, C#
Оперативни системmacOS, Windows
Доступан на37 језика
ТипFTP клијент
Лиценца2017: GPL-3.0-or-later[3]
2002: GPL-2.0-or-later[1]
Веб-сајтcyberduck.io

Cyberduck је клијент отвореног кода за FTP и SFTP, WebDAV и складиште у облаку (OpenStack Swift, Amazon S3, Backblaze B2 и Microsoft Azure), доступан за macOS и Windows (од верзије 4.0) лиценцирани под GPL лиценцом. Cyberduck је написан у Јави и Ц# користећи оквир корисничког интерфејса Cocoa на macOS-у и Windows Forms на Windows-у. Подржава FTP/TLS (FTP обезбеђен преко SSL/TLS), користећи AUTH TLS, као и синхронизацију директоријума. Корисник је у интеракцији са корисничким интерфејсом (GUI), укључујући пренос датотека превлачењем и испуштањем и обавештења преко Growl-а. Такође је у могућности да отвори неке датотеке у спољним уређивачима текста.

Cyberduck укључује менаџер обележивача и подржава Apple-ов Keychain и Bonjour умрежавање. Подржава више језика укључујући енглески, каталонски, чешки, кинески (традиционални и поједностављени), дански, холандски, фински, француски, немачки, хебрејски, мађарски, индонежански, италијански, јапански, корејски, норвешки, пољски, португалски, руски, словачки, шпански, шведски, тајландски, турски, украјински и велшки.

Cyberduck CLI[уреди | уреди извор]

Креатор Cyberduck-а такође обезбеђује верзију за интерфејс командне линије (CLI), названу duck, доступну за Windows, macOS и Линукс. Има своју веб страницу на адреси duck.sh. Програм се може користити као FTP и SFTP клијент, за рад са различитим сервисима у облаку.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Kocher, David. „Cyberduck”. ~/dkocher (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2002-08-03. г. Приступљено 2019-12-01. 
  2. ^ „Changelog”. 
  3. ^ Kocher, David (2017-07-24). „Changeset 42003”. trac.cyberduck.io (на језику: енглески). Приступљено 2019-12-02. „Update to GNU GPLv3. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]