Пређи на садржај

Датотека:Манастир света Тројица и спомен чесма, Бабичко.jpg

Садржај странице није подржан на другим језицима
Ово је датотека са Викимедијине оставе
С Википедије, слободне енциклопедије

Оригинална датотека(4.032 × 3.024 пиксела, величина датотеке: 12,22 MB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
Српски / srpski: Манастир Бабичко је српски средњовековни манастир који припада Епархији нишкој и представља непокретно културно добро као споменик културе. Налази се код села Бабичко, на 22 km удаљености од Лесковца, а 600м од пута ка селу Бабичко.
Сматра се да је манастир саграђен у XVI веку , мада према предањима манастир датира с краја XIV века. Сигурних података о настанку нема али Турски попис из 1536. године помиње манастир заједно са селом у његовој близини.

Некада се испред манастирске цркве налазила зграда у којој су били смештени учитељско-богословска школа из 1868. године и стан за учитеља и ђаке, која је данас тотално руинирана. Ова школа спада у ред најстаријих манастирских школа лесковачког краја. Сликарство цркве манастира настало је у време изградње цркве, око средине XVI века и дело је талентованог уметника. Фреско-декорације одликује изузетна ликовна вредност слична оној из јашуњског манастира св. Јована. На унутрашњим зидовима цркве, испод простог кречења, види се стари живопис на појединим местима. На северном зиду насликане су четири стојеће фигуре светитеља (св. Атанасија, св. Алексија) док се композиција изнад њих наслућује. На јужном зиду делом су видљиве стојеће фигуре св. Варлама, св. Јоасафа. На пиластру северног зида осликана је стојећа фигура св. Нестора а на стубу, изнад ње, је св. Симеон Столпник. У потрбушју прислоњеног лука је стојећа фигура св. Атанасија Великог а изнад ње је, у луку, низ медаљона са попрсјима светитеља. На источном зиду је медаљон са попрсјима архијереја. Поред манастира подигнута је спомен-чесма у славу палим херојима за освећено Косово, ослобођење и уједињење српства од 1912. до 1920. године. На чесми постоји мермерна плоча са уписаним именима изгинулих ратника.

Испред цркве налази се звоник, стари конак из XIX века и нови конак саграђен 2006. године.
Ово је фотографија непокретног културног добра у Србији,
број
СК 301
Датум
Извор Сопствено дело
Аутор Singingontherain

Лиценцирање

Ја, носилац ауторског права над овим делом, објављујем исто под следећом лиценцом:
w:sr:Creative Commons
ауторство делити под истим условима
Дозвољено је:
  • да делите – да умножавате, расподељујете и преносите дело
  • да прерађујете – да прерадите дело
Под следећим условима:
  • ауторство – Морате да дате одговарајуће заслуге, обезбедите везу ка лиценци и назначите да ли су измене направљене. Можете то урадити на било који разуман манир, али не на начин који предлаже да лиценцатор одобрава вас или ваше коришћење.
  • делити под истим условима – Ако измените, преобразите или доградите овај материјал, морате поделити своје доприносе под истом или компатибилном лиценцом као оригинал.


Натписи

Укратко шта ова датотека представља/приказује

Ставке приказане у овој датотеци

приказује

10. септембар 2023

0.00357142857142857142 секунда

4,25 милиметар

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеМинијатураДимензијеКорисникКоментар
тренутна21:02, 10. септембар 2023.Минијатура за верзију на дан 21:02, 10. септембар 2023.4.032 × 3.024 (12,22 MB)SingingontherainUploaded own work with UploadWizard

Метаподаци