Датотека:Aubeville stone tool.jpg

Садржај странице није подржан на другим језицима
Ово је датотека са Викимедијине оставе
С Википедије, слободне енциклопедије

Оригинална датотека(800 × 1.155 пиксела, величина датотеке: 336 kB, MIME тип: image/jpeg)

Слика 24. – 1. Оруђе од кремена најстаријег кроја из места Абвила у Француској. Насликано је како се у руци држало. – 2. Девет метара дубок просек у речноме наносу код Сент-Ашела у Француској. A је црвена песковита глина за цигле изнад које је танак слој живице. B је глина са шљунком, кога има нарочито много на дну слоја. C је слој глиновитог, а D слој оштрог песка са ситним речним и сувоземним шкољкама. E је низ слојева крупног и ситног шљунка са поворкама песка. F је површина кретацејскога терена преко кога су наслагани дилувијални слојеви. H је римски гроб. Палеолитски најстарији артефакти леже помешани са костима изумрлих сисара, у слојевима E, а има их и у слојевима D и C. – 3. 4 и 5 јесу 5-9 м. дубоки просеци у наносу код Шела. На њима се испод живице види слој атмосферскога црвенога дилувијума А са ћошкастим шљунком. У првоме просеку (сл. 3) B, C и D означују слојеве песка и шљунка, која су у C окамењени, а садрже оруђа првога века. E је терцијарни терен на коме лежи дилувијум. Спрам F и H виде се продири горњих слојева у ровине доњих. – На сл. 4 познаје се како су први дилувијални слојеви B разнети, па се по њима наслагали млађи (мустијерски) слојеви D. Код E је један ератичан камен. – На сл. 5 спрам D се познаје да су речни дилувијални наноси набрани пре него се наслагао атмосферски нанос A.

This file has been scanned, digitally enhanced and uploaded to Wikimedia Commons by Project Rastko, as a part of its cooperation with the Wikimedia Foundation.
Public domain This is an illustration from the book Kameno doba by Jovan Zujovic (1856-1936), published in Belgrade in 1893. The copyright of this book is expired and this image is in the public domain.
Public domain

Аутор је умро 1936, па је рад је такође у јавном власништву у државама са роком ауторства за живота аутора плус 80 година или мање.


Овај рад је у јавном власништву у Сједињеним Државама зато што је објављен или регистрован у канцеларији за ауторска права САД-а пре 1. јануара 1929.

Натписи

Укратко шта ова датотека представља/приказује

Ставке приказане у овој датотеци

приказује

c3b046c83dd77ec040bcb53e284a3b933c45dca8

1.155 пиксел

800 пиксел

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеМинијатураДимензијеКорисникКоментар
тренутна13:59, 27. децембар 2005.Минијатура за верзију на дан 13:59, 27. децембар 2005.800 × 1.155 (336 kB)Project RastkoСлика 24. – 1. Оруђе од кремена најстаријег кроја из места Абвила у Француској. Насликано је како се у руци држало. – 2. Девет метара дубок прос

3 следеће странице користе ову датотеку:

Метаподаци