Крајпуташ Крсти Брковићу у Теочину

С Википедије, слободне енциклопедије
Крајпуташ Крсти Брковићу у Теочину
Крајпуташ поднареднику Крсти Брковићу страдалом у Српско-бугарском рату 1885.
Опште информације
МестоТеочин
ОпштинаОпштина Горњи Милановац
Држава Србија
Врста споменикаКрајпуташи
Време настанка1888.

Крајпуташ Крсти Брковићу у Теочину (Општина Горњи Милановац) налази се поред пута за Равну Гору. Подигнут је поднареднику Крсти Брковићу из Теочина који је погинуо у Српско-бугарском рату 1885. године.

Опис споменика[уреди | уреди извор]

Крајпуташ је облику стуба са квадратним испупчењем у врху. Исклесан је од сивог пешчара грубе текстуре, димензија 123х35х28 cm.

На предњој страни приказана је фигура покојника, сада у потпуности скривена дрвеном оградом иза које се налази. Поднаредник Крста Брковић приказан у неуобичајеном ставу — раширених ногу, са стопалима окренутим удесно. Уз леву ногу држи сабљу, а у десној руци двоглед, чиме је наглашен његов чин и положај у војној хијерархији.[1]

Споменик је богато декорисан. Поља са натписима надсвођена су профилисаним луковима, а декорација сачињена од повезаних крстова изведена у високом рељефу. При врху је оперважен пажљиво исклесаним орнаментом у виду гајтанских „петљица” — мотивом преузетим са народне ношње.

При дну, на све четири стране стуба, уклесан је потпис каменоресца Јосифа Симића Теочинца, пореклом из овог села.[2]

Споменик је у лошем стању. Прекривен је маховином и лишајем, а површина сипког камена љуспа се и отпада у комадима.

Епитаф[уреди | уреди извор]

Епитаф уклесан са три стране споменика, оштећен је у знатној мери:

ОВАЈ
СПОМЕН
ПОКАЗУЈЕ
ВОЈНИКА
4 ЧЕТЕ
2 БАТ. ПУКА
РЕЗЕР.
НАР. 2
ПОДНАРЕД
НИК ИЗ
КРСТА
БРКОВИЋ
ИЗ ТЕОЧИНА
ПОГИНУ
31 Г. А ПОГ
ИБЕ НА ВР
БАЧИ 8. НО
ВЕМБРА 1885.
10/АВГУС/ТА
Z/1888
ИЗРАДИ
ЈОСИФ
СИМИЋ
ТЕОЧИНАЦ[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Савовић, Саша (2009). Срце у камену: крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја. Београд: Службени гласник. ISBN 978-86-519-0181-5. 
  2. ^ Николић, Радојко (1985). Клесар Јосиф Симић Теочинац, Зборник радова Народног музеја у Чачку, књ. ХV. Чачак: Народни музеј. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Николић, Радојко (1985). Клесар Јосиф Симић Теочинац, Зборник радова Народног музеја у Чачку, књ. ХV. Чачак: Народни музеј. 
  • Савовић, Саша (2009). Срце у камену: крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја. Београд: Службени гласник. ISBN 978-86-519-0181-5. 
  • Николић, Радојко (2018). Камена књига предака: о натписима са надгробних споменика западне Србије (2. допуњено изд.). Чачак: Народни музеј. ISBN 978-86-84067-63-2. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]