Првомајска улица (Земун)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Улица Првомајска (Земун))
Улица Првомајска
Општина Земун
Почетак др Теодора Херцла
Крај Улица Пазовачки пут
Дужина 500 m
Ширина 16 m
Названа Првомајска
Стари називи Првомајска
Почетни део Првомајске од Улице др Теодора Херцла

Првомајска улица у Земуну једна је од магистралних улица у Горњем граду у Општини Земун, која се пружа од улице др Теодора Херцла, на југу до Пазовачког пута на северу. Преко Пазовачког пута Првомајска улица се повезује са једне стране са саобраћајницом Т-6, односно аутопутем Београд—Нови Сад а са друге стране преко улица др Теодора Херцла и Ивићеве са улицама Тошин бунар и Вртларском, са Доњим градом и Новим Београдом.[1]

Назив улице[уреди | уреди извор]

Улица је добила име у част обележавања једног од државних празника у Републици Србији — Првог маја (или 1. мај) који се поистовећује са међународним Празником рада, који је проистекао из традиције радничког покрета, иако слављење првог маја има корене у древним паганским празницима природе чије је поштовање преживело до данашњих дана.[2][3]

Положај и пространство[уреди | уреди извор]

Улица се налази на Земунској лесној заравни са апсолутним котама терена од 93 — 94 мнв, чију геолошку грађу чине лесне наслаге које се налазе у надизданској и изданској зони (лесоиди). Рецентне творевине, представљене различитим врстама насутог тла, налазе се на површини Првомајске улице, а резултат су антропогене делатности на овом делу територије Земуна.

Административно Првомајска припада Општини Земун у ободном делу насеља „Сава Ковачевић”.

Почиње од улица др Недељка Ерцеговца, на југу и у дужини од око 500 метара пружа се у благом луку ка северу све до Пазовачког пута (према саобраћајници Т-6) и са њим се стапа у јединствену целину, на крајњој тачки лесног брега.

На јужном крају Првомајска се укршта са четири улице:

Првомајска улица је већим делом у двосмерном систему саобраћаја (јужни део), док у сверном малом делу, функционише у систему једносмерних улица, и наставља се Пазовачки путем, према саобраћајници Т-6.

Значај[уреди | уреди извор]

Улога Првомајске улице је да, као једна од три магистралне улице између централног језгра Земуна и аутопута Београд-Нови Сад (друге две су Угриновачка и Цара Душана) опслужи садржаје у контактном подручју са насељима Горњи Град, Саве Ковачевића, Сутјеска, Марије Бурсаћ.

Саобраћајни потез кога чине улице Пазовачки пут, Првомајска и Теодора Херцла (раније: Прилаз и Јакуба Кубуровића), део је система примарне уличне мреже Београда, са функцијом да повеже Тошин бунар са саобраћајницом Т-6 и насељем Алтина и оствари везу са саобраћајницама секундарне уличне мрежа Горњег Земуна, као и да прими део саобраћаја на потезу Нови новосадски пут – саобраћајница Т-6 – Тошин бунар и да заједно са Угриновачком улицом допринесе смањењу обима саобраћаја дуж Улице цара Душана и Главне, и тиме растерети Старо језгро Земуна од транзитног саобраћаја.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

У функционално рангираној уличној мрежи града, део Првомајске улице са јужне стране је улица првог реда, коју у наредном периоду треба реконструисати у складу са саобраћајним захтевима.[4] Док је део Првомајске улице који је са северне стране, једносмерна улица другог реда.

Последње две деценије ова се улица међу грађанима Земуна назива и „каубојем", јер њоме влада саобраћајни хаос, кроз који пролазе градске линије 15, 18 и 78, због путничких возила која се паркирају, заустављају на коловозу, достава и продаваца на шалтерима уз тротоаре.[5]

Јавни градски превоз[уреди | уреди извор]

Трасе аутобуских линије 15 и 78. јавног градског превоза пружају се целом дужином Првомајске улице, а од раскрснице са Улицом Рада Кончара пружа се аутобуска линија 18. Са обе стране улице налазе се по 4 стајалишта јавног превоза.

У зони Првомајске улице код Пазовачког пута и код Тржног центра „Макси-Делез”, налазе се такси станице.

Северни (десно) и јужни део (лево) Првомајске у нивоу раскрснице са Банијском улицом

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бранка Најхолда Земунске улице - историјат и порекло назива, издавач „Траг” Земун, 1996. година.
  2. ^ History and Origin of May Day
  3. ^ „FINNISH MAY DAY CELEBRATION”. Архивирано из оригинала 07. 06. 2015. г. Приступљено 15. 02. 2020. 
  4. ^ Нацрта плана, а према Одлуци о изради Плана детаљне регулације Првомајске улице у Земуну, Градска општина Земун („Службени лист града Београда”, бр. 89/14).
  5. ^ Stojković, Dragan. „Javni uvid sakriven je u suterenu”. www.danas.rs, 24. 6. 2019. Приступљено 17. 2. 2020. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Staro jezgro Zemuna, Narodni muzej Zemuna. Zavod za zaštitu spomenika kulture grade Beograda. Zemun, 1967.
  • др. Петар Марковић Земун од најстаријих времена до данас објављено 2004. године
  • Бранко Најхолд Земун да(в)нашњи, објављено 2010. године

Спољашње везе[уреди | уреди извор]