Хладнокрвно убиство

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са In Cold Blood)

Хладнокрвно убиство је књига аутора Трумана Капотеа, објављена 1966. година.

Књига описује појединости бруталног вишеструког убиства четворо чланова породице Клатер, које се десило 1959. године у градићу Холкомбу, у Канзасу, у САД. Када је Капоте сазнао за убиство, док убице још увијек нису биле ухваћене, одлучио је да отпутује у Канзас како би писао о том злочину. Са собом је повео пријатељицу из дјетињства, такође писца Харпер Ли. Заједно су разговарали са локалним становницима и истражитељима који су распоређени на тај случај, и заједно су написали хиљаде страница биљешки. Убице, Ричард „Дик“ Хикок и Пери Смит, ухапшени су недуго након убиства, а Капоте је на крају провео шест година у раду на тој књизи. Књига се сматра почетком стила који се назива non-fiction роман и претходницом покрета Ново новинарство.

Радња књиге плете сложену психолошку причу о двојици бивших затвореника пуштених на условну слободу који заједно почине вишеструко убиство, чин за који не би били у стању да га изведу појединачно. Капотеова књига описује и појединости из живота жртава, као и утицај који је злочин имао на локално становништво. Велики дио приче укључује динамичан психолошки однос двојице преступника који врхунац достиже тим бесмисленим злочином.

Адаптације[уреди | уреди извор]

Књига, али и Капотеов рад на књизи, били су надахнуће за неколико филмова:

  • Хладнокрвно убиство (филм, 1967)
  • Хладнокрвно убиство (мини-серија, 1996)
  • Капоте (филм, 2005)
  • Infamous (филм, 2006)

Рок група Smoking Popes је у свом албуму Stay Down из 2008. године укључила и пјесму "The Corner", која је у потпуности заснована на радњи из књиге.