Pozivanje na tradiciju

S Vikipedije, slobodne enciklopedije

Pozivanje na tradiciju je logička greška poznata i kao argument iz starosti (lat. Argumentum ad antiquitatem), argument iz tradicije, pozivanje na starinu i pozivanje na uobičajnu praksu. Ova logička greška nastaje kada se zaključuje da je nešto ispravno zato što se slaže sa tradicijom ili ustanovljenom praksom. Osnovni koncept greške je "ovo je ispravno, jer smo to oduvek radili".

Pozivanje na tradiciju se bazira na 2 pretpostavke:

  • Stari način razmišljanja je bio ispravan kada je uveden, odnosno čim je taj način razmišljanja prevladao, znači da je tačno.

(primer logičke greške pozivanje na većinu)

  • Stara opravdanja za neku tradiciju i dalje važe.

(ovo ne mora biti tačno, jer se okolnosti menjaju vremenom)

Ova greška se često pravi i koristi, jer kad god se promeni neka praksa, to samo po sebi znači da smo do tada grešili, a mnogi ne vole da priznaju svoje greške. Mnogi i ne vole promene bile one dobre ili loše i zato se održava tradicija čak i ukoliko je u pitanju nešto loše. Suprotno od ove greške je logička greška pozivanje na novitet.

Primeri[uredi | uredi izvor]

  • Oduvek smo jahali konje, ovi vozovi nam nisu potrebni.

Zamislite da smo odbili da koristimo voz, automobil i avion samo zato što smo oduvek jahali.

  • Moj deda je imao robove, moj tata je imao robove, naš narod je oduvek imao robove, imaću ih i ja.

Robovlasništvo ima dugu tradiciju i istoriju protežući se do antike, ali to ne znači da je opravdano postojanje te prakse.

  • Naši preci su verovali u više bogova i tada su bili jači i odlučniji, znači i mi trebamo da se vratimo staroj veri."

Podaci o veri naših predaka su vrlo skromni, stoga ne bi imali kompletan moralni kompas i svrhu kada bi je prihvatili, bezobzira što je to veliki deo naše istorije i tradicije.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Stojadinović, Predrag (2014). 50 Logičkih grešaka za koje treba da znate. Smederevo: Heliks. str. 34—35. ISBN 978-86-86059-45-1.