Þ

С Википедије, слободне енциклопедије
Слово латинице
Велико: U+00DE
Мало: U+00FE
Српска латиница
A B C Č Ć D
Đ E F G H
I J K L Lj M
N Nj O P R S
Š T U V Z Ž
Остала слова латинице
Q W X Y
Слова са дијакритицима
À Á Â Ã Ä Å
Æ Ā Ă Ą Ȧ Ƀ
Ɓ Ç Ĉ Ð, ð Ď È
É Ê Ë Ė Ę Ě
Ə Ĝ Ğ Ġ Ģ Ĥ
Ħ Ì Í Î Ï Į
İ, і I, ı Ĵ Ķ
Ļ Ł Ľ Ĺ Ñ Ń
Ņ Ň Ŋ Ò Ó Ô
Õ Ö Ø Ő Œ Ō
Ŕ Ř Ś Ŝ Ş Ș
Ť Ț Þ Ù Ú
Û Ü Ŭ Ů Ų Ű
Ŵ Ý Ŷ Ÿ Ź
Ż
Слова латинице
Диграфи латинице

Þ þ (Þ, þ; искошено: Þ, þ) је слово на староенглеском, готском, старонордијском, старошведском и модерном исландском језику, као и средњем шкотском и неким дијалектима средњег енглеског. Зове се Торн или Тхорн. Такође је коришћен у средњовековној Скандинавији, али је касније замењен диграфом th, осим на Исланду, где је опстао. Писмо је настало од руне у Старом Футхарку и названо је трн у англосаксонским и трн или thurs у скандинавским песмама о рунама.

По изгледу је слично архаичном грчком слову шо (ϸ), иако су то двоје историјски неповезани. Једини језик где је þ још увек у употреби је исландски.

Изговара се или као безвучни зубни фрикатив [θ], или као његов звучни пандан [ð]. Међутим, у савременом исландском, изговара се као ламинални безвучни алвеоларни несибилантни фрикатив [θ̠], слично томе th као у енглеској речи thick, или (обично апикални) звучни алвеоларни несибилантни фрикатив [ð̠] слично томе th као у енглеској речи the. Модерна исландска употреба уопштено искључује ово друго, које је уместо тога представљено словом Етх ⟨Ð, ð⟩; међутим, [ð̠] се може појавити као алофон од /θ̠/, и написано ⟨þ⟩, када се појављује у ненаглашеној заменици или прилогу после звучног звука.

У типографији, мало слово трн је необично по томе што има и узлазницу и силазницу (други примери су мало слово ћирилице ф, и, у неким [поготово искошеним] фонтовима, латинична слова f и ſ [дуго с]).

Рачунарски кодови[уреди | уреди извор]

character Þ þ
Unicode name LATIN CAPITAL LETTER THORN LATIN SMALL LETTER THORN
Unicode 00DE 00FE
Character entity reference Þ þ
Windows-1252,
ISO-8859-1, ISO-8859-15
DE FE
LaTeX \TH \th

Слична слова[уреди | уреди извор]