Čedomir Štrbac

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Čedomir Štrbac
Cedomir Strbac.jpg
Čedomir Štrbac
Датум рођења(1940-08-18)18. август 1940.(80 год.)
Место рођењаBeograd
Kraljevina Jugoslavija
ПољеSavremena istorija, Medjunarodni odnosi, Diplomatija
ИнституцијаECPD (Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta UN za mir)

Čedomir Štrbac (Beograd, 18. avgust 1940.), pravnik i istoričar, univerzitetski profesor i dugogodišnji ambasador Jugoslavije.

Biografija[уреди | уреди извор]

Diplomirao, završio postdiplomske studije i doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao doktorant i stipendist francuske vlade proveo prvu polovinu 1969. godine na studijskom boravku i specijalizaciji u Parizu.

Radeći preko dvadeset godina u Institutu za savremenu istoriju, Institutu za međunarodnu politiku i privredu, Institutu za međunarodni radnički pokret (direktor Instituta 1976-1987) sudelovao u ostvarivanju većeg broja projekata istraživanja u oblasti međunarodnih odnosa, savremene istorije, radničkog pokreta i istorije i teorije socijalizma. Predavao na univerzitetima u Novom Sadu i Beogradu. U zvanje redovnog profesora izabran 1983. godine. Učestvovao na brojnim međunarodnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Objavio više studija, naučnih članaka, ogleda i drugih napisa u naučnim publikacijama, kao i u medijima – novinama, na radiju i televiziji.

U diplomatskoj službi jugoslovenske države proveo kao ambasador petnaest godina (1988—2002). Bio ambasador u Gabonu 1989-1992 (na nerezidencijalnoj osnovi akreditovan i u Ekvatorijalnoj Gvineji), Indiji 1997-2002 (na nerezidencijalnoj osnovi akreditovan i na Šri Lanki i Maldivima), a u međuvremenu kao ambasador u Saveznom ministarstvu inostranih poslova vodio službu za analizu i planiranje i interno diplomatsko informisanje. O svojim ambasadorskim misijama objavio i knjige Zapisi iz Indije 1997-2002 (2011) i Afrički zapisi 1988 – 1992 (2013).

Predaje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova, Forumu za diplomatiju i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u u Beogradu, specijalni savetnik za međunarodne odnose ECPD (Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta UN za mir) .

Bibliografija[уреди | уреди извор]

Naucna dela[уреди | уреди извор]

  • 1975 - Jugoslavija i odnosi između socijalističkih zemalja: sukob KPJ i Informbiroa
  • 1982 - Koegzistencija i internacionalizam
  • 1984 - Jugoslavija i odnosi između socijalističkih zemalja: sukob KPJ i Informbiroa (dopunjeno izdanje sa dokumentima)

Svedocenja iz diplomatskog zivota[уреди | уреди извор]