Šilja

С Википедије, слободне енциклопедије
Šilja
Prvo prik.1932.
Informacije
TumačСрбија Nikola Simić
Slobodan Ninković

Šilja (енгл. Goofy) je animirani lik iz Volt Diznijeve produkcije. On je jedan od najboljih prijatelja Mikija Mausa.

Šilja se prvi put pojavio publici u crtanom filmu «Mickey’s Revue» 25. maja 1932. godine.[1] Osmislio ga je animator Art Babit (Arthur Harold Babbitt).

Glumac u kostimu Šilje u pariskom Diznilendu

Stari crtani filmovi Šilje u kojima kao glavna zvezda zadivljuje gledaoce i dalje su aktivni u Diznijevom crtačkom studiju, ali i na kanalima namenjenim mlađem uzrastu kao što je Disney XD, i na kanalima Radio televizije Srbije ili RTS-1.

Šilja kao stari ali nezaboravljeni lik, kod nas je bio i ostao veoma popularan i u stripu i na belom ekranu. Tokom 80-ih i 90-ih gledali smo ga u serijalu Mikijeva Radionica (engl. The Mouse Factory), a on ne zamire ni danas jer još uvjek ima mjesto u modernoj animiranoj seriji za decu Mikijev klub (engl. Mickey Mouse Clubhouse). U toj seriji on je jedan od glavnih Diznijevih junaka zajedno sa: Mikijem, Pajom, Mini i Patom i eventualno sporednim, ali isto tako važnim likovima Hromim Dabom i deda Stajom. U srpskoj sinhronizaciji, glasove su mu pozajmili Nikola Simić i Slobodan Ninković.

Šilja je antropomorfni pas. Visok je i ima tanke klempave uši i dva upadljiva razdvojena sekutića. Oblači se slično Mikiju Mausu (najčešće jedan od njih nosi crvenu rolku i plave pantalone a drugi obrnuto). Ima neobičan šešir. Njegov alter-ego Super-Šilja u šeširu sakriva super-kikiriki, i kada ga pojede postaje superjunak. U jednom stripu Šilja dobija crni prsluk bez rukava koji mu se toliko dopao da ga kasnije nosi u svim stripovima.

Šilja je uvek pozitivna ličnost i trudi se da pomogne drugima, ali je veoma trapav i često slučajno nešto polomi ili pokvari. Uvek mu padaju na pamet razne čudne ideje i često ne razume društvene konvencije. Miki Maus uvek podržava svog druga Šilju i nikad se ne ljuti što nešto nije razumeo ili je nešto polomio. Šilja ima vrlo razvijenu maštu i zato prihvata čudne stvari kao sasvim normalne (npr. misli da je veštica u stvari samo fina stara bakica).

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Smith, Dave (1996). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. стр. 369. ISBN 9780786863914. 

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Smith, Dave (1996). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. стр. 369. ISBN 9780786863914. 
  • Christopher Finch (1973): The Art Of Walt Disney: From Mickey Mouse to the Magic Kingdoms, Portland House, 1988
  • Richard Holliss, Brian Sibley: The Disney Studio story, Octopus. 1988. ISBN 978-0-7064-3040-0.