Ђани Версаче

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ђани Версаче
Датум рођења 2. децембар 1946.
Место рођења Ређо Калабрија
 Италија
Датум смрти 15. јул 1997.
Место смрти Мајами
 САД

Ђовани „Ђани“ Версаче (итал. Giovanni „Gianni“ Versace; Ређо Калабрија, 2. децембар 1946Мајами, 15. јул 1997) је био италијански дизајнер одеће и позоришних костима. На његове креације су највише утицали Енди Ворхол и модерна апстрактна уметност.

Живот[уреди]

Рођен је у Ређо Калабрији, једном од најсиромашнијих крајева Италије. Његов старији брат је играо бејзбол, али је мали Ђани више волео да борави у мајчином кројачком салону. Одмалена је помагао мајци да шије и још му није било ни 10 година када је дизајнирао прву одећу. Брзо је изучио кројачки занат и постао добар кројач, каквих је у Италији било на хиљаде. У 25. години се у Милано где је почео да дизајнира одећу за веће фирме. Године 1976. је уз помоћ брата основао фирму са знаком медузе.

Од колега дизајнера га издваја много већа маштовитост и креативност. Његови модели су увек један корак испред других и увек у себи известан еротски набој. Версаче се отворено изјашњавао као хомосексуалац и претпоставља се да је то раузлог што је био у стању да и у мушку одећу удахне нешто еротике. Ослањао се на властити укус и најбоље материјале за израду одеће. Дизајнирао је и израђивао је одећу за принцезу Дајану, певачицу Мадону и мноштво холивудских звезда, те за обичне муштерије које су желеле одећу са његовим знаком. Прелаз из 1980-их у 1990-е означио је кулминацију Версачеове креативности и продуктивности.

Имао је куће у Милану, Мајамији и Њујорку у којима је наизменично становао и уз руковођење фирмом бавио се и колекционарством дела класичне али и модерне уметности.

Године 1994. лекари су му дијагностиковали рак. Следили су тешки месеци хемотерапије и он се после велике паузе вратио своме послу и нико није знао да ли се излечио. Свестан да му није преостало много живота, приредио је модну ревију у којој су модели носили крстове, док је његов најомиљенији модел, Наоми Кембел испалила неколико ћорака из револвера.

Версаче је убијен 14. јула 1997. године испред своје куће у Мајамију. У тренутку смрти је имао 51 годину. За ово убиство окривљен је масовни убица Ендру Кунанан.

Спољашње везе[уреди]