Џиничи Кусака

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ђиничи Кусака)
Jump to navigation Jump to search
Џиничи Кусака
Jinichi Kusaka.jpg
Вицеадмирал Џиничи Кусака
Датум рођења (1888-12-07)7. децембар 1888.
Место рођења Префектура Ишикава
Јапан
Датум смрти 24. август 1972.(1972-08-24) (83 год.)
Место смрти
Јапан
Школа Поморски ратни колеџ, Царска јапанска поморска академија
Војска Naval Ensign of Japan.svg Јапанска царска морнарица
Године службе 19091945.
Чин вицеадмирал
Командант Китаками
Фусо
Поморска артиљеријска школа
Јапанска царска поморска академија
11. ваздушна флота
Битке/ратови Други светски рат
*Ново Гвинејска кампања
*Гвадалканалска кампања
*Соломонска кампања

Џиничи Кусака (јап. 草鹿任一; 7. децембар 1888 — †24. август 1972)[1] је био адмирал у Јапанској царској морнарици током Другог светског рата. Адмирал Ријуносуке Кусака је био његов рођак.

Рани период[уреди]

Кусака је рођен у Ишикава префектури и дипломоирао је у 37. класи на јапанској царској поморској академији, као 21. од 179. кадета. Као подофицир служи на крстарицама Соја и Чијода, а након добијања чина Esign (еквивалент: Потпоручник) прелази на оклопни крсташ Токива, па на бојни брод Аки. Као Lieutenant (еквивалент: Поручник Фрегате) током Првог светског рата, служи на оклопном крсташу Азама, затим на бојном броду Кашима и разарачу Хамаказе, али није био ни у једној борбеној мисији. По завршетку рата, он похађа поморски ратни колеџ у Јапану, и 1921. године је унапређен у чин Lieutenant commander (еквивалент: Поручник Бојног Брода). Затим одлази на бојни крсташ Хиеи, као заменик главног артиљеријског официра, па на бојне бродове Јамаширо и Нагато као главни артиљеријски официр.

Након Кусакиног унапређења у чин Captain (еквивалент: Капетан Фрегате) 1. децембра 1930. године, он је послат у Сједињене Америчке Државе и Европу на годину дана. По повратку, он прима прву команду - крстаица Китаками. Касније постаје командант бојног брода Фусо. Дана, 1. децембра 1936. године, Кусака је унапређен у чин контраадмирала, и постаје командант поморске артиљеријске школе. Дана, 15. новембра 1940. године, он је унапређен у чин вицеадмирала.

Други светски рат[уреди]

На почетку пацифичког рата, Кусака командује царском поморком академијом. Дана, 28. септембра 1942. године, постаје командант 11. ваздушне флоте јапанске морнарице, чији се штаб налазио у главној јапанској бази за јужни Пацифик - Рабаул на Новој Британији.[2] До краја Гвадалканалске кампање, Кусакине ваздушне јединице су се бориле са савезничким „Кактус“ снагама, за контролу ваздушног простора изнад Гвадалканала, у бици коју су на крају добиле савезничке ваздушне снаге.

Касније током Соломонске кампање, Кусака такође руководи разним елементима ратних бродова и борбених снага ангажованих у борби против савезничких снага које су напредовале преко ланца острва ка Рабаулу. Дана, 6. септембра 1945. године, Кусака је био главни официр јапанских снага у област Рабаула, и заједно са Генерал-пуковником Имамуром, главним командантом јапанске војске у тој области, предају Рабаул савезничким снагама.[3]

Напомене[уреди]

  1. ^ Нишида, Хироши, Imperial Japanese Navy
  2. ^ Френк, Guadalcanal. pp. 288.
  3. ^ Сакаида, Siege of Rabaul. pp. 87-88.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]