Ђорђе Нешић (народни херој)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
За друге употребе, погледајте Ђорђе Нешић (вишезначна одредница).
ђорђе нешић
Đorđe Nešić.jpg
Ђорђе Нешић
Датум рођења(1924-05-12)12. мај 1924.
Место рођењаБеоград
 Краљевина СХС
Датум смрти30. новембар 1992.(1992-11-30) (68 год.)
Место смртиБеоград, Србија Србија
 СР Југославија
СупругаДушица Нешић
Професијадруштвено-политички радник
Члан КПЈ од12. маја 1943.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска армија
Народни херој од7. јула 1953.
Одликовања
Орден народног хероја
Орден заслуга за народ са златним венцем
Орден за храброст
Партизанска споменица 1941.

Ђорђе Ђоле Нешић (Београд, 12. мај 1924Београд, 30. новембар 1992), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СР Србије и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 12. маја 1924. године у Београду, где је завршио основну школу и механичарски занат. Као 14-годишњи шегрт, определио се за раднички покрет, и већ тада извршавао задатке које су му поверавали старији другови, синдикални и партијски руководиоци. Његов отац Драгутин био је солунски борац, носилац Карађорђеве звезде са мачевима и Обилића медаље.

Окупација Југославије 1941. године, затекла га је у Београду, где је, одмах после Априлског рата, постао руководилац омладинског актива на Сењаку, у Београду. Био је обавештен о припремама устанка и о стварању партизанских одреда ван Београда и борбених група у самом Београду. Дана 28. августа, посредством партијске везе, напустио је Београд и ступио у Први шумадијски партизански одред.

После Прве непријатељске офанзиве и повлачења главнине српских одреда у Санџак, остао је да се и даље бори на територији Шумадије. Током најтежег времена за Народноослободилачки покрет (НОП) у централној Србији (од краја 1941. до 1944), истакао се храброшћу и сналажљивошћу. У чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ) примљен је на свој деветнаести рођендан, 12. маја 1943. године.

Нешић је у Првом шумадијском одреду био најпре борац, а са стицањем борбеног искуства је постао десетар, па затим командир чете, потом обавештајни официр батаљона Прве шумадијске бригаде и, на крају, обавештајни официр Друге пролетерске дивизије.

Извесно време после рата, Нешић је био официр УДБ-е, па је учествовао у свим значајнијим акцијама хватања и уништавања заосталих и убачених непријатељских група. Био је и у групи која је учествовала у хватању Драже Михаиловића.

После демобилизације, био је на разним дужностима. Поред осталог, био је директор спољнотрговинског предузећа „Прогрес” у Београду, затим од 1963. до 1967. економски саветник југословенске амбасаде у Канади, а од 1967. до 1972. економски саветник у Софији. И након одласка у пензију, остао је активан друштвено-политички радник.

Умро је 30. новембра 1992. године у Београду и сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су Орден заслуга за народ са златном звездом и Орден за храброст. Орденом народног хероја одликован је 7. јула 1953. године.

Литература[уреди | уреди извор]