Ђорђо Армани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ђорђо Армани

GiorgioArmani.jpg
Ђорђо Армани

Датум рођења: 11. јул 1934.
Место рођења: Пјаченца (Италија)

Ђорђо Армани (итал. Giorgio Armani, псеудоним за итал. Giorgione Armani, Пјаченца, 11. јул 1934) је италијански модни креатор, нарочито познат по мушкој одећи. Данас је познат по креацијама са јасним и чистим линијама. Своју компанију, Армани, основао је 1975, а 2001. је признат за најуспешнијег креатора Италије, са годишњим обртом од 1,6 милијарди долара и личним богатством од 7 милијарди долара у 2011.

Биографија[уреди]

Ђорђо Армани је рођен 11. јула 1934. године и са братом и сестром је одрастао у индустријском граду Пјаченца у северној Италији.

Арманијеви су се преселили у Милано 1949. године. Ђорђо је ишао у медицинску школу две године, али је одустао 1957. како би радио као продавац за Ла Ринасценте робну кућу, где је радио седам година. Радио је као модни дизајнер за Хитман, Нино Черути (Нино Церрути) компанију мушке одеће, пре него што је почео да ради као фриленсер - креатор 1970. године. После неколико година рада као фриленсер-креатор, Ђорђо Армани је основао компанију таједно са пријатељем Серђом Галеотијем. Године 1975, основали су Гиоргио Армани и лансирали мушку и женску линију конфекције.

Армани је успоставио добру сарадњу са индустријом, поготову након споразума из 1978. са Групо Финанциарио Тезиле - ГФТ. Након оснивања Ђорђио Армани Корпорације, Армани је започео производњу у САД. Његово име постало је препознатљиво у међунарнодној моди увођењем неколико нових производних линија. Почетком осамдесетих потписао је важан уговор са Лоралом за креирање парфема. Нова продавница Емпорио линије је отворена у Милану као и први Ђорђио Армани бутик.

Током касних осамдесетих, упркос Галеотијевој смрти (1985), Армани је наставио да шири комерцијалне хоризонте и лиценцне споразуме. Отворио је Армани Јапан и увео је линију за наочаре (1988), чарапе (1987) и колекцију за поклоне (1989). Мушка и женска линија зимске одеће за скијање развијена је у 1995. Његов пројекат А/X: Armani Exchange, представља његов покушај да се пробије на америчко масовно тржиште, нудећи релативно ниске цене. Такође је пробао да се пробије на кинеско тржиште отварајући прву продавницу 1998. у Пекингу као и знатно већу 2004. у Шангају и каснијом мрежом продавница у Кини.

Године 2000, њујоршки Гугенхајм музеј одржао је изложбу Арманијевих дела, први пут за живог креатора.

Године 2005, Ђорђо Армани је представио своју прву колекцију високе моде, Ђорђо Армани Привé, као одговор на захтеве купаца који су тражили ексклузивну одећу веома високих стандарда, испуњавајући све критеријуме финог шивења. Годину дана касније отишао је у Давос на Светски економски форум, како би лично објавио своју подршку (ПРОДУЦТ) РЕД-у, пионирској глобалној иницијативи, успостављеној од стране Боно и Бобy Схривера у борби против АИДС-а у Африци.

На прослави 79. годишњице Оскара 2007, Ђорђо Армани је ексклузивно представио своју колекцију Хауте Цотуре Ђорђо Армани Привé пролеће/лето 2007, својој посебно одабраној публици на Беверли Хилсу. Следећег дана је присуствовао додели Оскара.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Ђорђо Армани