Ђурица Јојкић

С Википедије, слободне енциклопедије
ђурица јојкић
Djurica-Jojkic.jpg
Ђурица Јојкић
Датум рођења1914.
Место рођењаТурија, код Србобрана
 Аустроугарска
Датум смрти1981. (67 год.)
Место смртиБеоград, СР Србија
Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФР Југославија
Професијаправник
Члан КПЈ од1939.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
председник Извршног већа СР Србије
Период6. мај 1967. — 7. мај 1969.
ПретходникДраги Стаменковић
НаследникМиленко Бојанић
Одликовања
Орден братства и јединста
Орден за храброст
Орден заслуга за народ са сребрним венцем
Партизанска споменица 1941.

Ђурица Јојкић (Турија, код Србобрана, 1914Београд, 1981), правник, учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СР Србије и САП Војводине.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1914. године у селу Турији код Србобрана. Гимназију је учио у Србобрану и Врбасу, а Правни факултет је завршио у Београду. Касније је завршио Вишу политичку школу „Ђуро Ђаковић“ у Београду.

Учествовао је у раду комунистичког студентског покрета. Био је члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ) од 1939. године у НОБ учествује од 1941. године. Ширио је илегалну комунистичку пропаганду у Војводини, али није познато да ли је учествовао у ратним операцијама. По ослобођењу је био помоћник команданта Војне области за Бачку и Барању, потпредседник Народноослободилачког одбора за Новосадски округ, члан председништва Главног народноослободилачког одбора Војводине. Непрекидно је биран за народног посланика Народне скупштине НР Србије и за народног посланика Народне скупштине ФНРЈ.

Био је председник Народног одбора среза Београд, народни посланик Савезног већа Савезне народне скупштине за изборни срез Београд III, члан Централног одбора Савеза бораца НОР Југославије, члан Главног одбора ССРН Србије, члан ЦК СК Србије.

Од 1950. до 1951. године био је министар просвете у Влади НР Србије, а после тога председник Градског народног одбора у Београду, од 1951. до 1955. године; секретар Градског комитета СК Србије за Београд, председник Народног одбора среза Београд.

Председник Извршног већа АП Војводине био је од 1962. до 1963. године, а од 6. јуна 1967. до 7. маја 1969. године председник Извршног већа СР Србије (Влада Ђурице Јојкића).

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других високих југословенских одликовања, међу којима су — Орден братства и јединства првог реда, Орден за храброст и Орден заслуга за народ другог реда.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Југословенски савременици: ко је ко у Југославији. „Хронометар“, Београд 1970. година.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Претходник:
Нинко Петровић
председник Скупштине града Београда
1951. - 1954.
Наследник:
Милош Минић
Претходник:
Милош Минић
председник Скупштине града Београда
1957. - 1961.
Наследник:
Милијан Неоричић