Ђуро Нинчић

С Википедије, слободне енциклопедије
Ђуро Нинчић
Ђуро Нинчић
Датум рођења(1915-03-16)16. март 1915.
Место рођењаНишКраљевина Србија
Датум смрти1979.
Место смртиСФР Југославија
РодитељиМомчило Нинчић

Ђуро Нинчић (Ниш, 19151979) био је правник, друштвено-политички радник, дипломата и амбасадор СФРЈ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 16. марта 1915. године у Нишу, дипломирао је 1938. године на Правном факултету у Београду, где је био адвокатски приправник до почетка рата. За време Другог светског рата боравио је у Каиру и Лондону, а од 1944. године био је активни учесник Народноослободилачке борбе.

После рата обављао је разне дужности у дипломатији, у Државном секретаријату за иностране послове (ДСИП) и дипломатским представништвима Југославије у иностранству био је саветник савезног секретара, саветник Сталне мисије ФНРЈ при ОУН, помоћник главног правног саветника Државног секретаријата за иностране послове, помоћник начелника и начелник одељења ДСИП, заменик сталног делегата СФРЈ при Организацији уједињених нација и амбасадор СФРЈ у Холандији.

Аутор је низа чланака и расправа из области међународног права, објављених у југословенским и страним часописима и листовима.

Умро је 1979. године.

Син је политичара Момчила Нинчића (1876—1947) и рођени брат Олге Хумо (1919—2013), учеснице Народноослободилачке борбе, ратне секретарице Јосипа Броза Тита и професора на Филозофском факултету у Београду. Његова ћерка Роксанда била је амбасадор Србије и Црне Горе и Републике Србије при ЕУ.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ко је ко у Југославији. Београд: Хронометар. 1970.