Јавни радови

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јавни радови су један од начина да се изграде велики објекти од општег друштвеног значаја.

Познати су од давнина, добар пример су пирамиде у Египту.

Општа и заједничка карактеристика јавних радова је да на њима ради велики број људи најчешће само за храну и кров над главом. Генерално, то су лоши услови рада.

У Србији за време Турака постојале су две врсте јавних радова:

  • Кулук - рад у месту боравка, па се на крају рада враћате кући и
  • Згон - рад ван места становања. Већ сама реч говори да је у питању гоњење.

Јавни радови су допринели ублажавању положаја америчког становништва у време велике кризе 1929. године, када је дошло до слома Берзе. И они су имали само лошу храну и смештај у баракама. Но тада су изграђени многи ауто-путеви, телекомуникационе везе и сл.

У другој Југославији, под називом "Омладинске радне акције" формиране су многе радне бригаде које су изградиле ауто-пут „Братство-Јединство“, пругу Брчко-Бановићи, Јадранску магистралу, Аду Циганлију... само овде је механизација била примењена у знатној мери и бригадири су радили помоћне а не кључне радове. У зависности од акције бригадири су добијали униформе, ципеле, солидну храну и смештај. На акцијама је био добро организован културно уметнички живот, постојали су и многи курсеви (возачки, тракторски и сл.)

Један од примера јавних радова се десио и у Србији 1999. после НАТО бомбардовања где је покренута цела грађевинска оператива али људи на крају углавном нису били плаћени.