Јадран (брод)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јадран

Јадран је тренажни једрењак који је поринут 1931. у Хамбургу за потребе југословенске краљевске ратне морнарице. Данас се налази поседу војске Црне Горе. Имовина брода је до данас остала ствар спора између Хрватске и Црне Горе. Децембра 2021. године две земље су се сложиле да формирају међувладину комисију за решавање његовог будућег статуса.

Историја брода[уреди | уреди извор]

Стварањем прве југословенске државе 1918. године и њене краљевске морнарице, јавила се потреба за набавком школског брода на коме би се квалитетно обучавао поморнарички кадар. Како нису одобрена новчана средства за ову набавку, јуна 1926. године организација „Јадранска стража“, која се бавила популаризацијом поморства међу јужним Словенима, започиње у сарадњи са морнарицом свеобухватну акцију прикупљања новчаних средстава за набавку брода. На тај начин је обезбеђено милион динара, док је остатак до тражене суме „намакла“ морнарица путем кредита и ратне репарације. Укупна потребна сума била је 8.407.030 динара или 622.743 ондашњих марака.

Уговор за градњу школског брода склопљен је 4. септембра 1930. године са немачким бродоградилиштем " H. C. Stulken Sohn" у Хамбургу. Школски једрењак добио је име „Јадран“, а поринут је 25. јуна 1931. године. Због насталих проблема око наплате потраживања из ратне репарације, брод бива завршен тек 27. јуна 1933. године, када је и испловио. У Тиват, где му је и данас матична лука, упловио је 16. јула 1933. године у 10 часова, уз свечани дочек, како и приличи.

Већ наредне године ш/б „Јадран“ почео је са својим школским крстарењима. Пре Другог светског рата било је седам вожњи изван Јадранског мора, а после рата само пет, јер примат у крстарењима преузима ш/б "Галеб". Примат преузима назад 1997. године крстарењем до Грчке, да би већ следеће године отпловио за Лисабон.

Најзанимљивије и најдуже путовање ш/б „Јадран“ (11.262 наутичких миља) било је на рути Дубровник-Њујорк-Бостон-Дубровник у времену од 20. априла 1938. године до 21.јуна 1938. године.

Током Другог светског рата школски брод „Јадран“ користила је италијанска ратна морнарица, такође као школски брод под именом „Марко Поло“. Капитулацијом Италије започиње тежак период брода. Запуштен, огољен, опљачкан, без јарбола, дочекао је крај рата у једном од канала у Венецији где је служио као мост. 1946. године Јадран бива дотегљен у Морнаричко-технички ремонтни завод “Сава Ковачевић” у Тивту, где се до 1949. године врши ремонт.

Од 16. децембра 2013. до 2. фебруара 2017. године обављен генерални ремонт Јадрана у Јадранском бродоградилишту Бијела. Током четворогодишњег ремонта који је коштао око 1,7 милиона евра, "Јадран" је добио потпуно нови погонски систем, нови мотор снаге 650 коња са редуктором, три помоћна мотора агрегата, савремену навигациону опрему, комуникације, нови простор за морнаре, нову кухињу, системе пијаће и морске воде, систем горива и уља, поставњена је нова палуба и поправљена оплата. Највећи терет у генералном ременту изнела је посада школског брода која је учествовала у свим радовима од којих је најзахтевнији био изношење и враћање бродског баласта.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Школски брод „Јадран“ је једрењак типа „баркантин“ депласмана од 737 тона и дужином од 64 метара. Ширина на главном ребру је 8,90 m, средњи газ је 4,05 m, висина велејарбола 39,1 m, а површина једара 933 m². Укупна дужина конопа је 11 километара. Главни мотор му је „Caterpillar C18“ и развија максималну брзину од 14 чвора. На једрењаку постоје три једнокреветне, две двокреветне и три четворокреветне кабине, затим по један дванаестокреветни и тридесетокреветни простор. Остатак посаде спава у “висаљкама”.

Овај брод је до сада превалио преко 400.000 морских миља, обишао готово све луке у Европи, од Црног до Балтичког мора. Са залихама од 48 тона питке воде и 27 тона горива, може да плови 15 дана без пристајања.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]