Пређи на садржај

Јадро

С Википедије, слободне енциклопедије
Јадро
Јадро у Солину
Опште информације
Дужина4,3[1] km
Пр. проток12[1] m3s
СливЈадрански
Водоток
Изворподножје Мосора[1]
УшћеЈадранско море[1]
Географске карактеристике
Држава/е Хрватска
НасељаСолин
Река на Викимедијиној остави

Јадро је река понорница у јужној Хрватској, у Далмацији[1]. Ово је мала река дужине 4,3 km, али је изузетно богата водом[1]. Извире у подножју планине Мосор, из јаког врела, а улива се у Јадранско море испод Солина[1], у Каштелански залив. Поред ушћа реке Јадро у Јадранско море налази се полуострво Врањиц. Велику количину воде реке Јадро користе градски водоводи Сплита, Трогира и Каштела.

У изворском делу реке јављају се бројни брзаци и дубљи делови, а има и пуно воденог биља. У доњем делу тока Јадро тече кроз Солин и ту је нешто шира и мирнија, а водена вегетација бујнија[2]. Пошто доњим током протиче кроз густо насељен крај река је доста загађена и у њој се може наћи доста чврстог отпада, а и већина кућа око реке испушта канализацију директно у њу[2].

Горњи ток реке проглашен је 1984. године посебним ихтиолошким резерватом. Површина тог ихтиолошког резервата је око 78.000 m², а то представља водоток реке Јадро од извора до Уводића моста (општина Клис и град Солин).[3]

У реци живи ендемска врста мекоуста пастрмка (Salmothymus obtusirostris salonitana) која је угрожена због убацивања инвазивне врсте у реку - калифорнијске пастрмке. Сем мекоусне пастрмке, у Јадру живи још и калифорнијска пастрмка, поточна пастрмка и јегуља[2].

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б в г д ђ е Мала енциклопедија Просвета. Издање из 1959. године
  2. ^ а б в www.ribolov.net Архивирано на сајту Wayback Machine (31. март 2007), Приступљено 4. 5. 2013.
  3. ^ www.dalmacija.hr Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јун 2007), Приступљено 4. 5. 2013.