Јакобус Хенрикус ван 'т Хоф

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јакобус Хенрикус ван 'т Хоф
Vant Hoff.jpg
Јакобус Хенрикус ван 'т Хоф
Датум рођења 30. август 1852.
Место рођења Ротердам
Холандија
Датум смрти 1. март 1911.(1911-03-01)(58 год.)
Место смрти Штеглиц
Немачка
Поље хемија
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за хемију


Јакобус Хенрикус ван 'т Хоф (хол. Jacobus Henricus van 't Hoff; Ротердам, 30. август 1852Штеглиц, 1. март 1911) је био холандски физикохемичар и органохемичар. Био је добитник прве Нобелове награде за хемију 1901. Истраживао је кинетику хемијских процеса, хемијску равнотежу, осмотски притисак и кристалографију.

Почеци[уреди]

Родио се у Ротердаму, у породици лекара. Студирао је хемију, на Политехничком институту у Делфту, а касније на Универзитету у Лајдену, Бону и Паризу. Докторирао је на Универзитету у Утрехту 1874.

Достигнућа[уреди]

Године 1874. објавио је рад у коме је објаснио оптичку ротацију код неких материја. Ову појаву је тумачио као последицу тетраедарског распореда хемијских веза угљеникових атома и њихових суседа.

У своме делу „Хемија у простору“ (La chimie dans l'éspace) из 1874., дао је примере који повезују хемију и геометрију и тако био један од пионира стереохемије. У ово доба ово је била револуционарна идеја коју су дочекале бројне критике.

Следеће значајно дело Ван 'т Хоф је објавио 1884. То су биле „Студије о хемијској динамици“ (Études de Dynamique chimique), у којима је описао нов метод за описивање реда хемијске реакције користећи графике, и применио законе термодинамике на хемијске системе у равнотежи. У науку је увео појам хемијског афинитета. Касније се бавио хемијом раствора и теоријом дисоцијације електролита.

Године 1901. био је добитник прве Нобелове награде за хемију за своја истраживања раствора и откриће осмотског притиска. Утврдио је да веома се разређени раствори понашају по математичким једначинама које важе за гасове.

Спољашње везе[уреди]