Јаков Свердлов

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јаков Свердлов
YakovSverdlov.jpg
Јаков Свердлов
Датум рођења 22. мај 1885.
Место рођења Нижњи Новгород
 Руска Империја
Датум смрти 16. март 1919.
Место смрти Москва
 РСФСР

Јаков Свердлов (рус. Я́ков Миха́йлович Свердло́в; Нижњи Новгород, 22. мај 1885Москва, 16. март 1919) је био револуционар и један од руководилаца Октобарске револуције заједно са Троцким, Молотовим, Дзержинским, Стаљином и Лењином.

Младост[уреди]

Јаков је рођен у јеврејској породици са шесторо деца у Нижњем Новгороду. Отац Михаил Израилевич Свердлов (умро 1921) се бавио гравирањем, а мати Јелизавета Соломоновна била је домаћица (умрла 1900). Руској социјалној демократској радничкој партији се придружује 1902. године. Био је чврста подршка Владимиру Лењину и учесник (неуспеле) револуције 1905. Наредне године (1906) је ухапшен и до 1917. године био је у егзилу у сибирском граду Туруханску, заједно са Стаљином.

Смрт[уреди]

Смрт Јакова Свердлова је тајанствена. Постоје различите верзије. По једној, Јаков је умро од шпанског грипа, који је избио након Првог светског рата и усмртио много људи широм Европе. По другој верзији, Јакова је убио неки радник приликом његове посјете у фабрици Морозов у Москви 16. марта 1919. године. Присталице те теорије виде завјеру у врху бољшевика где се водио бој за власт. Слична жртва је постао Лав Троцки и наводно Михаил Фрунзе.

По Јакову Свердлову био је назван и Свердловск, данашњи Јекатеринбург.

Спољашње везе[уреди]