Јакопо Алигијери

С Википедије, слободне енциклопедије
Јакопо Алигијери
Датум рођења1285.
Место рођењаФиренца
Датум смрти1348.
Место смртиФиренца
РодитељиДанте Алигијери
Ђема Донати

Јакопо Алигијери (Фиренца, 12851348) био је италијански песник и син Дантеа Алигијерија и Ђеме Донати, који га је пратио све време у току његовог изгнанства. Јакопо је аутор „Доктринала“.[1]

Пошто је био уз свога оца, осуђен је на смрт и прогнан је из Фиренце 1315. заједно са друга два Дантеова сина Пјетром и Ђованијем.

Пошто је завршио студије права у Болоњи, повукао се у Верону.

Неко време је провео и у Равени, највероватније са оцем.

Када је Данте умро 1322. он је послао рукопис Божанствене комедије Гвиду да Поленти, господару Равене. 1325. вратио се у Фиренцу и тамо средио економску ситуацију своје породице. 1343. повратио је конфисковану очеву имовину.

Умро је у Тревизу 21. априла 1364.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Доктринал (1349) је песничко дело које се састоји од 60 поглавља, у седмерцу са станцама од шест линија. Представља неку врсту енциклопедије Средњовековног знања - из астрономије, астрологије, вере, врлина, етике, Цркве, Државе, љубави, мржње, породице, лепоте, човекове слободне воље: прво физички, а затим и морално.
  • Коментари, пре свега Коментари на Дантеов Пакао на латинском, писани у терцинама, између 1340. и 1341. како би се објаснило оно што је његов отац желео да каже Комедијом. Први који је начинио тако нешто, пре Ђованија Бокача и били су намењени Гвиду од Полента. Тумачења су алегоријска, лингвистичка, историјска, политичка. Овим делом је показао познавање и осталих Дантеових дела попут "Гозбе".
  • Divisione, или Поделе посвећене Гвиду од Полента, комично дело од 50 или 51 терцине, у коме сабира утиске дела свога оца и садржи ране верникуларне коментаре на Пакао.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „About: Jacopo Alighieri”. DBpedia. Приступљено 17. 1. 2021. (језик: енглески)