Јандекс мапе

Са Википедије, слободне енциклопедије
Јандекс.Мапе
Веб-адресаmaps.yandex.com
Комерцијалностда
Тип
веб мапе
Регистрацијаопционално
ВласникЈандекс
ТворацЈандекс
Покренут27. августа 2004.
Тренутни статусактиван

Јандекс.мапе (рус. Яндекс.Карты) су сервис Интернет мапа коју је развила компанија Јандекс (рус. Яндекс). Сервис је развијен 2004. године и приказује детаљну мапу целе планете. Мапе су доступне за рачунаре и мобилне уређаје, а укључују претрагу података, приказ гужве у саобраћају, приказ панорама и фотографија, као и проналажење најкраће руте за кретање од једног до другог места помоћу аутомобила, бициклом, јавним превозом или пешке.[1]

Спорне територије[уреди | уреди извор]

Територије са спорним или специфичним правним статусом обележене су на одговарајући начин у зависности од верзије мапа.

Територија Статус
 Абхазија У руској и међународној верзији је територија представљена као независна држава[2], док је у осталим верзијама представљена у саставу Грузије.
 Доњецка Народна Република Територија је у свим верзијама представљена у саставу Украјине.
 Западна Сахара У турској верзији је територија представљена у саставу Марока[3], док је у осталим верзијама представљена као независна држава.
 Јужна Осетија У руској и међународној верзији је територија представљена као независна држава[4], док је у осталим верзијама представљена у саставу Грузије.
 Косово У турској верзији је територија представљена као независна држава[5], док је у осталим верзијама представљена у саставу Србије као Аутономна покрајина Косово и Метохија.
 Крим Територија је у украјинској, белоруској, казахстанској и турској верзији мапа представљена као саставни део Украјине, док је у руској и међународној верзији представљена као саставни део Русије.
 Луганска Народна Република Територија је у свим верзијама представљена у саставу Украјине.
 Макао Територија је у свим верзијама представљена као независна држава.
 Придњестровље Територија је у свим верзијама представљена у саставу Молдавије.
 Севастопољ Територија је у украјинској, белоруској, казахстанској и турској верзији мапа представљена као саставни део Украјине, док је у руској и међународној верзији представљена као саставни део Русије.
 Северни Кипар У турској верзији је територија представљена као независна држава[6], док је у осталим верзијама представљена у саставу Кипра.
 Република Кина Територија је у свим верзијама представљена у саставу Народне Републике Кине.
 Хонг Конг Територија је у свим верзијама представљена као независна држава.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]