Јанко Веселиновић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили другу особу, погледајте чланак Јанко Веселиновић (вишезначна одредница).
Јанко Веселиновић

Janko Veselinovic.jpeg

Информације
Датум рођења (1862-05-13) 13. мај 1862.
Место рођења Црнобарски Салаш (Кнежевина Србија)
Датум смрти 26. јун 1905.(1905-06-26)(43 год.)
Место смрти Глоговац (Краљевина Србија)
Књижевни рад
Потпис

Јанко Веселиновић (Црнобарски Салаш, 13. мај 1862Глоговац, 26. јун 1905) је био српски књижевник.

Биографија[уреди]

Основну школу је завршио у Глоговцу, а затим четири разреда гимназије у Шапцу (1878).[1] Потом је уписао богословију, коју није завршио, а затим учитељску школу коју такође није завршио. За тадашње време и то је било довољно да буде са непуних 18 година учитељ у Свилеуви. У Свилеуви је упознао своју будућу супругу Јованку Јоку Јовановић са којом се и венчао 1881. Године 1884 је распоређен у село Костур код Пирота. Одбио је изразивши жељу да у Бечу заврши телеграфски курс. Због болести се вратио у Србију где је наставио курс, проводећи време по кафанама тако да курс није завршио.

Касније је Јанко био председник општине Коцељева, па поново учитељ. Књижевник је био и помоћник главног уредника листа Српске новине, одакле потиче и његово велико пријатељство са главним уредником Милованом Глишићем. Био је и коректор Државне штампарије, драматург Народног позоришта, покретач и уредник листа Звезда, уредник листова Побратим, Дневни лист. Приповедач, романсијер, драмски писац. Због критика власти, био је више пута у затвору.

Неуредан живот је оставио трагове, па је оболео од туберкулозе, од које је и умро. На његовој сахрани су били чак и Алекса Шантић и Светозар Ћоровић, који су због тога допутовали из Мостара.

Дела[уреди]

Написао је преко 30 књига, међу којима су најпознатије „Слике из сеоског живота“, „Пољско цвеће“ и „Хајдук Станко“. Списак дела наводимо према Предговору Милорада Панића-Сурепа у књизи Хајдук Станко.[1] и према књизи Јована Скерлића Историја нове српске књижевности.[2]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Милорад Панић-Суреп (1959), Предговор,у: Јанко Веселиновић, Хајдук Станко, Нови Сад: Матица српска; Београд: Српска књижевна задруга.
  2. Јован Скерлић (1967), Историја нове српске књижевности, Београд: Просвета, стр. 377-378.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Чланак „Ученик телеграфског курса“, ПТТ гласник 289/април 2006 - аутор Милорад Јовановић

Спољашње везе[уреди]