Јан II Казимир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јан II Казимир
Schultz John II Casimir.jpg
Јан II Казимир
Датум рођења (1609-03-22)22. март 1609.
Место рођења Краков
Датум смрти 6. децембар 1672.(1672-12-06) (63 год.)
Место смрти Невер
Француска
Династија Васа
Отац Сигисмунд III Васа
Мајка Констанца од Аустрије
Супружник Marie Louise Gonzaga, Claudine Françoise Mignot
Потомство Maria Anna Vasa, John Sigismund, Crown Prince of Poland
Краљ Пољске
Претходник Владислав IV Васа
Наследник Михаил Корибут Вишњевецки

Јан II Казимир (пољ. Jan II Kazimierz Waza; Краков, 22. март 1609Невер, 6. децембар 1672) је био краљ Пољско-литванске уније. Последњи је пољски краљ из династије Васа. Његов период власти познат је као потоп. Пољска је била опустошена и поражена.

Јанов отац[уреди]

Јанов отац Жигмунд (Сигисмунд) III Васа је био унук Густава I од Шведске. Жигмунд (Сигисмунд) је био краљ Шведске од 1592. до 1599, када га је свргао Карл IX од Шведске. То је довело до сталнога спора, па су пољски краљеви из династије Васа полагали право на шведски трон. Због тога је дошло до Пољско-шведског рата 1600. до 1629. Пољска и Шведска су биле и на супротним странама током Тридесетогодишњег рата (1618—1648), али у том рату Пољска је релативно мало учествовала.

У сенци брата[уреди]

Јан Казимир је већину живота био у сенци свога брата Владислава IV Васе. Пошто је показивао презир према пољској култури а симпатије за Аустрију имао је мало пријатеља међу пољским племством, шљахтом. Није имао јаку подршку нити утицај на пољском двору. Ипак, показивао је таленат као војни командант у Смоленском рату против Московске Русије 1633. Његов брат Владислав IV Васа покушао је да ојача Јанов утицај преговорима о женидби најпре за шведску принцезу, затим за италијанску принцезу, али безуспешно. Јан Казимир је 1635. кренуо у дипломатску мисију у Беч. Мисију је занемарио и придружио се војсци Светога Римског царства у борбама против Француза. Његова пуковнија је била поражена, па је годину дана живео раскошно на бечком двору.

Вратио се 1636. у Пољско-Литванску унију. Заљубио се у једну баронесу, али брат Владислав IV је спречио тај брак. Покушао га је поставити за суверена Курландије, али Сејм је то спречио. Јан Казимир је био увређен, па је 1638. отишао у Шпанију. Постао је вицекраљ Португала. Французи су га заробили и утамничили по налогу кардинала Ришељеа све до 1640. Ослобођен је након посредовања дипломатске мисије кнеза од Смоленска.

Језиута[уреди]

Одлучио је 1641. да постане језуита. Напустио је Пољску 1642. пратећи своју сестру у Немачку. Језуитима се придружио 1643. Краљ Владислав IV Васа се јавно опирао том потезу, па је дошло и до дипломатског сканадала између Пољске и папе. Јан Казимир је био изабран за кардинала. Када је уочио да он није за црквени живот вратио се у децембру 1646. у Пољску. У октобру 1647. одрекао се положаја кардинала да би могао да буде изабран на пољски трон.

Јан Казимир се на кољеним заклиње у Лавову 1655. да ће истерати Швеђане из Пољске, насликао Јан Матејко

Краљ и Потоп Пољске[уреди]

Изабран је за краља 1648. За време његове власти почела је побуна козака 1648. под вођством Богдана Хмељницког. У ту побуну су се умешале многе стране силе. Кримски канат је помагао слабијем у том сукобу козака и Пољака. Козаци су 1654. склопили споразум са Русијом по коме признају рускога цара и од тада највећи део Украјине више није у оквиру Пољске. Дошло је до Руско-пољског рата (1654—1667).

Чим је изабран за краља део племства се томе супростављао, јер су га сматрали слабим краљем и језуитом. Сматрали су да будући шведски краљ Карл X Густав има више права на пољски трон. С друге стран Јан Казимир је полагао права на шведски трон. Браћа Јануш Радзивил и Богуслав Радзивил су потписали договор са Швеђанима, по коме ће они владати са две кнежевине и признати ће вазални положај у односу на шведског краља. Уследио је и рат са Швеђанима 1655—1660, зван Потоп. За време потопа Шведска је била заузела готово целу Пољску. Швеђани нису могли да задрже толику освојену територију. Били су присљени да се повуку, али готово цела земља је била разрушена. Јан Казимир се 1660. одрекао полагања права на шведски трон. Швеђанима је предао Ливонију и град Ригу.

Јан Казимир је абдицирао 1668. и вратио се у Француску, где се прикључио језуитима и постао је опат манастира у Неверу. Умро је 1672. Умро је без потомака, а његова браћа и сестре исто нису имали преживелих потомака, тако да се окончала династија Васа у Пољској.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Ерик Јохансон
 
 
 
 
 
 
 
8. Густав Васа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Сесилија Монсдотер
 
 
 
 
 
 
 
4. Јуан III Шведски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Erik Abrahamsson Leijonhufvud
 
 
 
 
 
 
 
9. Маргарет Лејонхуфвуд
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Ebba Eriksdotter Vasa
 
 
 
 
 
 
 
2. Сигисмунд III Васа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Казимир IV
 
 
 
 
 
 
 
10. Жигмунд Пољски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Елизабета Хабзбуршка
 
 
 
 
 
 
 
5. Катарина Јагелонска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Ђан Галеацо Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
11. Бона Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Изабела Напуљска
 
 
 
 
 
 
 
1. Јан II Казимир
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Филип I од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
12. Фердинанд I, цар Светог римског царства
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Хуана од Кастиље
 
 
 
 
 
 
 
6. Карл II Штајерски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Владислав II Јагелонац Млађи
 
 
 
 
 
 
 
13. Ана од Чешке и Угарске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Ана од Фоа-Кандала
 
 
 
 
 
 
 
3. Констанца од Аустрије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Вилхелм IV, војвода Баварске
 
 
 
 
 
 
 
14. Алберт V Баварски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Марија од Баден-Шпонхајма
 
 
 
 
 
 
 
7. Марија Ана од Баварске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Фердинанд I, цар Светог римског царства
 
 
 
 
 
 
 
15. Ана од Аустрије
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Ана од Чешке и Угарске
 
 
 
 
 
 

Спољашње везе[уреди]