Јапанске борилачке вјештине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фотографија јамабушија из касног 19. вијека са пуном опремом, наоружан наганатијем и тачијем.

Јапанске борилачке вјештине је израз који представља борилачке вјештине поријеклом из Јапана. Постоје најмање три појма која се односе на на борилачке вјештине из Јапана, и то: „будо“ (јап. 武道), који означава један како савремени тако и историјски појам који подразумјева начин живота који обухвата физичке, духовне и моралне димензије са фокусом на самоусавршавање, испуњење или лични раст,[1]буџуцу“ (јап. 武術), посебно се односи на практичну примјену борилачких тактика и техника у стварној борби,[2] и „бугеј“ (јап. 武芸), који се односи на адаптацију или прераду тих тактика и техника за поједностављење систематске обуке и ширења у оквиру формалног окружења за учење.[2]

Историја[уреди]

Историјско поријекло борилачких вјештина у Јапану може се наћи у ратничкој традицији самураја и система касти које су ограничавале употребу оружја припадницима нератничке касте. Изворнo, од самураја се очекивало добро познавање разног оружја, као и борбе прса у прса, достигавши највиши степен владања борилачким вјештинама, ради величања себе или свог господара.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Green, Thomas. Martial Arts of the World: Encyclopedia. стр. 56-58. ISBN 978-1576071502. 
  2. 2,0 2,1 Mol, Serge (2001). Classical Fighting Arts of Japan: A Complete Guide to Koryū Jūjutsu. Tokyo, Japan: Kodansha International, Ltd. стр. 69. ISBN 4-7700-2619-6.