Јапански царски генералштаб

Из Википедије, слободне енциклопедије
Објава Јапанског царског генералштаба јануара 1942.

Јапански царски генералштаб (јап. 大本営, Дајхон'еј?) је био здружени војни орган који је координирано командовао Јапанском царском војском и Јапанском царском морнарицом за вријеме рата и мира.

Формално је био дио Врховног ратног савјета Јапанског царства основаног 1893. године.

Историјат[уреди]

Јапански царски генералштаб је био основан Царским указом бр. 52 од 19. маја 1893, првобитно као саставни дио Генералштаба Јапанске царске војске. Цар Јапана је био истовремено и шеф државе и генералисимус Јапанских царских оружаних снага, и самим тим и начелник Јапанског царског генералштаба. Помагали су му официри Јапанске царске војске и Јапанске царске морнарице.

Јапански царски генералштаб је био потпуно независан од грађанских власти, укључујући Кабинет и премијера Јапанског царства. Премијер Ито Хиробуми је могао да присуствује на засједањима Генералштаба према посебној наредби цара Меиџија за вријеме Првог сино-јапанског рата. Премијер Катсура Таро, упркос својој војној прошлости, није могао да присуствује засједањима Генералштаба за вријеме Руско-јапанског рата.

Царски указ бр. 658 од 18. новембра 1937. је укинуо претходни, а створио је нови Јапански царски генералштаб који је имао команду над свим војним операцијама за вријеме мира или рата.

Новембра 1937, да би се остварила боља координација између начелника Генералштаба Јапанске царске војске и начелника Генералштаба Јапанске царске морнарице, цар Хирохито је основао орган под именом Јапански царски генералштаб. Координација између Војске и Морнарице је била тешка. Када би се договор напокон постигао, доносио се документ под називом Централни договор који су потписивали начелник Генералштаба Јапанске царске војске и начелник Генералштаба Јапанске царске морнарице. Такве договоре и одлуке је потврђивао цар Хирохито у царској палати у Токију.

Након пораза Јапанског царства у Другом свјетском рату, Јапански царски генералштаб је укинут 13. септембра 1945. године.

Организација[уреди]

Јапански царски генералштаб се дијелио на одјељење Војске и одјељење Морнарице. Одјељење Војске се састојало од начелника Генералштаба Јапанске царске војске, његовог шефа војних операција и министра војске. Одјељење Морнарице се састојало од начелника Генералштаба Јапанске царске морнарице, његовог шефа морнаричких операција и министра морнарице. Генерални инспектор ратне припреме [a] и царски ађутант су такође били чланови Јапанског царског генералштаба.

Средњерангирани официри Генералштаба Војске и Генералштаба Морнарице, министар војске и министар морнарице су се састојали на радним састанцима како би разговарали о војним плановима и стратегијама, и посебно су састављали ратне планове између двије оружане службе када је то било потребно на неформалним састанцима у присуству цара.

Односи између Јапанске царске војске и морнарице никада нису били усклађени; Војска је сматрала Совјетски Савез највећим непријатељем на копну, док је Морнарица сматрала Сједињене Америчке Државе највећим непријатељем на Пацифику.

Напомене[уреди]

  1. Имао је ранг скоро раван са ранговима начелника генералштабова војске и морнарице.

Види још[уреди]