Јапанско море

С Википедије, слободне енциклопедије
Јапанско море на карти

Јапанско море је део Тихог океана, налази се између Јапанских острва Хокаидо, Хоншу и Кјушу на истоку, Корејског полуострва на западу, и Русије и острва Сахалин на северу.

Јапанско море је повезано са другим морима преко шест мореуза:

Има максималну дубину од 3.472 метра, а просечна дубина му износи 1.752 метра. Његова површина износи 978.000 километра квадратних. Дно Јапанског мора има три главна басена: Јамато на југоистоку, Јапански басен на северу и Цушима басен на југозападу. Јапански басен је најдубљи, док је Цушима басен најплићи.

Север и и југоисток мора су сектори богати рибом. Значај риболова у Јапанском мору показује и сукоб Јапана и Јужне Кореје око права над Лианкурским стенама. Оно је такође значајно због минерала који се налазе у њему, пре свега песка и магнетита. Има такође и природног гаса и нафте. Растом еконамија источноазијских држава, Јапанско море је постало значајан трговачки поморски пут.

У Јужној Кореји га зову „источно море“, а у Северној Кореји га зову „источно корејско море“. Иако се обе Кореје противе томе, „Јапанско море“ је званично име које су прихватиле Светска хидрографска организација 1928. и Уједињене нације.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Fukuoka N. (1966). "On the distribution patterns of the so-called Japan Sea elements confined to the Sea of Japan region". es 15: 63–80.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]