Јасеновац и Градишка Стара

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Јасеновац (вишезначна одредница).

Јасеновац и Градишка Стара је шовинистичка песма на хрватском дијалекту, чији је аутор непознат.

У песми се величају и славе усташе, Независна Држава Хрватска и посебно усташки покољ Срба у НДХ у току Другог светског рата. Назив песме односи се на два концентрациона логора у НДХ, логор Јасеновац и логор Стара Градишка. Текст песме поименично спомиње и Макса Лубурића, Јура Францетића, усташку јединицу Црна легија, и поглавника НДХ Анту Павелића. Текст обилује псовкама, од којих је једна упућена социјалдемократском (раније комунистичком) политичару Ивици Рачану. Убице у Јасеновцу и Старој Градишци се у песми називају „Максови месари“.

Песма се врло често јавно пева у Хрватској на јавним приредбама као што су концерти и фудбалске утакмице[1].

Јасеновац и Градишка Стара је најчешће певана на концертима хрватског певача Марка Перковића Томпсона - где је пева публика а и сам Перковић[2]. Перковићево јавно величање усташтва и Независне Државе Хрватске на овај начин је довело до забране његових концерата у Холандији те до забране уласка у Швајцарску за период од три године[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Thompson - domoljub ili fašist? Konačan odgovor je...”. index.hr. Приступљено 4. 5. 2013. 
  2. ^ Zuroff, Efraim (25. 6. 2007). „Ustasa rock n' roll”. Jerusalem Post. Приступљено 21. 10. 2008. [мртва веза]
  3. ^ Croatian singer banned from Switzerland [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (7. јул 2011), Приступљено 4. 5. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]