Јатаган

С Википедије, слободне енциклопедије
Јатаган белосапац врховног команданта Српске устаничке војске и вође Српске револуције против феудалног Османског царства, Карађорђа. Историјски музеј Србије. Једносекло сечиво израђено је од челика док је дршка урађена од кости. Корали, сребро и позлата украшено је техником тауширања, филиграна, гранулације и искуцавања.
Час мачевања, Паја Јовановић.

Јатаган (од тр. yatağan) је врста мача који је кориштен у османском царству од средине XVI до краја 19. века. Име је добио по граду Јатагану у југозападној Турској где је отпочела производња таквих мачева.

Јатаган црносапац, дрво, метал, сребро, 76×3×2 цм, 19. век. Експонат из историјске збирке Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца

Јатаган је једноручни мач налик на сабљу са једном оштрицом. Дужина оштрице је од 60 до 80 цм. Сечиво је повијено унапред, као код грчког кописа или иберијске фалкате и понекад подсећа на латинично "S". Био је таквог облика да би када се противник прободе поцепао све виталне органе у телу. Израђиван је ламинацијом од две врсте челика. Између два листа мекшег и еластичнијег, уметан је лист тврђег, каљеног челика. Ова три листа би се ковањем спојила у једно сечиво које је имало истовремено и високу тврдоћу и еластичност, што је била предност у односу на многе мачеве који су се користили у то време.

Јањичари и други пешаци турске војске користили су краће јатагане како не би сметали код дугих маршева. Због добрих карактеристика у бодењу, јатаган је послужио као модел за бајонет многих европских војски средином XIX века.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]