Јеврејски историјски музеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јеврејски историјски музеј
Јеврејски историјски музеј.JPG
Оснивање 1948.
Локација Београд
 Србија
Посетиоци око 3000 годишње
Директор Војислава Радовановић
Адреса Краља Петра 71а
Веб-сајт Јеврејски историјски музеј

Јеврејски историјски музеј Савеза јеврејских општина Србије је музејска институција која приказује историјска кретања и културу јеврејских заједница на тлу бивше Југославије, од првих јеврејских насеобина из римског периода до краја Другог светског рата, и смештена је у Београду.

Формирање[уреди]

Формирање Јеврејског историјског музеја почело је 1948. године када је организивано Музеолошко-историјско одељење Савеза јеврејских општина Југославије. Интензивним прикупљањем грађе и експоната из свих крајева бивше Југославије, откупом и поклонима, основан је Музеј као посебна целина али у оквиру Савеза јеврејских општина Југославије. Прва стална поставка музеја отворена је 1959. године а друга, која стоји и данас, 1969. године.

Стална поставка Јеврејског историјског музеја садржи документа, фотографије, тродимензионалне експонате и ликовна дела - приказујући хронолошки историјска кретања и културу јеврејских заједница на тлу бивше Југославије.

Улаз у Јеврејски истријски музеј

Архив[уреди]

Музеј поседује историјске, етнолошке и ликовне збирке сакупљене из свих крајева бивше Југославије. Архивска делатност једна је од главних делатности Музеја. У архиву се чува и обрађује грађа из периода од 1941, затим велики део грађе који се односи на Други светски рат и холокауст и грађа која се односи на послератни период. Такође, Музеј има спискове јеврејских жртава геноцида (по градовима) и спискове исељених у Израел (1948—1952). Осим тога Музеј има збирке предратних јеврејских листова и публикација различитог карактера. Музеј поседује велики архив докумената насталих током рада јеврејских општина и других јеврејских институција које су вековима деловале на овом простору. Већина докумената уништена је током холокауста. Оно што је сачувано великим делом се налази у музеју и његовом архиву. Архив је свакодневно отворен за истраживаче и студенте. Музеј сарађује са многобројним институцијама широм света и на захтев доставља жељене податке.

Изложбена делатност[уреди]

Изложбена делатност је такође добро развијена. Приређују се изложбе историјског, етнолошког и ликовног садржаја са јеврејском тематиком. Данашњу поставку приредила је проф. др Видосава Недомачки. Стална поставка заузима простор од 200 метара квадратних. Приказане су синагоге, гробља, обичаји, јеврејско друштво и школство, угледне личности и уметници. Од 1952. до 1999. године музеј је приредио 34 изложбе. Музеј годишње посети око 3000 људи што је више од 150 000 од оснивања музеја.

Периодика[уреди]

Музеј је од 1954. до 1970. године периодично издавао Јеврејски алманах. Од тада, од периодичних публикација издаје Зборник (1-6) са резимеима на енглеском језику. Уз сваку изложбу Музеј штампа типске каталоге или у виду проспеката са текстом и фотографијама или у виду књиге мањег формата. Издаје и пригодне публикације а од 1944. Музеј квартално издаје свој Билтен (на српском и енглеском), а у последњих неколико година се на енглески преводе и изложбени каталози.

Зграда музеја[уреди]

Зграда у којој се налази Јеврејски историјски музеј подигнута је 1928. године за потребе Јеврејске сефардске општине у Београду. Архитекта здања био је Самуел Сумбул. За време Другог светског рата у згради се налазио немачки „културбунд“. После рата део зграде је национализован. Данас се на првом спрату зграде налази музеј. На другом спрату је седиште Јеврејске општине Београд као и хорБраћа Барух“. На трећем спрату су просторије Савеза јеврејских општина Југославије и канцеларије Рабина. У згради се такође налазе библиотека и од 1992. године хуманитарна апотека. Зграда музеја налази се у улици Краља Петра 71а у Београду.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Музеји и галерије у савезној Републици Југославији, Београд 1993. године
  • Културна ризница Србије, саставио и приредио Ј. Јанићијевић, Београд 1996. године

Спољашње везе[уреди]