Јевто Јевтовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јевто Јевтовић
Jevto-Jevtovic.jpg
Датум рођења1892.
Место рођењаГојна Гора, Горњи Милановац
  Краљевина Србија
Датум смрти1977.
Место смртиГојна Гора, Горњи Милановац
  СФРЈ

Јевто Јевтовић (18921977), родом из Гојне Горе, био је редов војске Краљевине Србије и припадник 10. шумадијског пука, ветеран оба балканска рата, учесник одбране Београда и ратник са Цера. За њега је везана прича у коју се морао лично да се увери француски генерал Гијон.[1]

Био је једини редов српске војске који је, у току повлачења српске војске, изнео на плећима брдски топ и донео га неоштећеног у Драч. Када се уверио генерал Гијом му је предао свој орден Легије части, у ставу мирно Јевто му је преко преводиоца рекао: „Не треба мени ордење, већ џебане (муниције), да се вратим Гојној Гори”.

Топ, пет зрна и Јевто Јевтовић су се укрцали на лађу за Крф, заједно са саборцима, да би убрзо, топ и рањеници наставили пут Француске, а Јевто на грчком острву са оцем Сретеном – трећепозивцем и своја два млађа брата, близанцима Љубинком и Љубивојем, остао да чека команду за наставак ратовања. Јевто је за време ратовања водио дневник који је објављен у Едицији „Слово ратниково – дневници војника сељака”, Миодраг Јаћимовић, 1980. године.

Пренесени топ се данас чува у Војном музеју у Марсеју, у Француској.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Усправни људи”. Политика. 17. 10. 2015. Приступљено 22. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]