Једанаестерац

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Једанаестерци)
Пенал са утакмице СЦГ- Обала Слоноваче

Једанаестерац је казнени ударац у фудбалу. Назива се још и пенал.

Досуђивање и извођење[уреди | уреди извор]

Пенал може изазвати прекршај над играчем или играње руком играча одбрамбене екипе у сопственом казненом простору.

Једанаестерац се изводи са удаљености од 11 m од гола. Место са кога се изводи једанаестерац је обележено белом тачком. Извођач једанаестерца мора бити јасно одређен, да би се тачно знало ко изводи једанаестерац. При извођењу једанаестерца између играча који изводи пенал и голмана не сме да буде других играча. Голман, лицем окренут према извођачу, пре извођења једанаестерца сме да се помера само по гол-линији. Сви играчи морају удаљени од места са кога се изводи једанестерац најмање 9,15 m. Односно морају бити изван казненог простора и кружног одсечка који се на њега наставља, као и да буду удаљени најмање 11 m од попречне гол-линије (да се налазе иза беле тачке). Једанаестерац се изводи тако што извођач стопалом упућује лопту напред. Из једанаестерца се може директно постићи погодак. Уколико је истекао регуларни ток утакмице, а досуђен је једанаестерац, судија продужава утакмицу за време које је довољно да се изведе једанаестерац.

Такође приликом извођења једанаестерца извођач може направити финту пре него што упути лопту напред. Исто тако саиграч извођача може да утрчи у казнени простор и одигра лоптом, ако је пре тога извођач упутио лопту напред.

Прекршаји и казне[уреди | уреди извор]

Уколико неки играчи и одбрамбене и нападајуће екипе уђу у казнени простор пре извођења, једанаестерац се понавља.

Прекршај одбрамбене екипе[уреди | уреди извор]

Ако голман начини прекршај тако што крене напред са гол-линије пре извођења једанаестерца, извођење ће се поновити у случају да погодак не буде постигнут, у супротном погодак се признаје. Исти поступaк се врши уколико саиграч голмана направи прекршај тако што уђе у казнени простор пре извођења једанаестерца, а да притом нико из нападачке екипе не уђе у казнени простор.

Прекршај нападачке екипе[уреди | уреди извор]

Ако извођач начини прекршај тако што игра лоптом након извођења, или упути лопту уназад досуђује се индиректан слободан ударац за одбрамбену екипу са места где је начињен прекршај. Ако извођач додирне лопту руком након извођења досуђује се директан слободан ударац за одбрамбену екипу. У случају да извођач изведе једанестерац пре него што је судија дао знак за извођење, једанаестерац се понавља.

Уколико неки саиграч извођача уђе у казнени простор пре извођења једанаестерца, а да притом нико из одбрамбене екипе (осим голмана) не уђе у казнени простор, извођење се понавља уколико је постигнут погодак, док се у супротном досуђује индиректан слободан ударац за одбрамбену екипу. Исти случај се дешава ако саиграч извођача изведе једанаестерац уместо самог извођача.

Одређивање победника утакмице[уреди | уреди извор]

Једанаестерци могу да одлуче победника утaкмице у многим такмичењима. Најчешће се то дешава у куп такмичењима. Једанаестерци који одлучују победника утакмице изводе се после нерешеног резултата у продужецима. У двоструком куп такмичењу једанаестерци се изводе у случају да је укупни резултат нерешен након обе утакмице и продужетака у реванш утакмици, а да пре тога победник није одлучен захваљујући правилу гола у гостима, ако се то правило примењује у зависности од пропозиција такмичења. У неким такмичењима се једанаестерци изводе одмах након нерешеног резултата у регуларном току утакмице (пример је Куп Србије у фудбалу).

Пре почетка извођења једанаестераца судија бира гол на који ће се шутирати једанаестерци, док се бацањем новчића утврђује ко ће први почети извођење. Тренери екипа праве редослед извођача и дају га судији. Екипе које су завршиле део утакмице пре извођења једанаестераца остају на терену у средишњем кругу, не рачунајући голмане и извођача једанаестерца. Уколико број играча у екипама није исти екипа која има више играча ће изоставити онолико играча за колико има више од противничке екипе. Голман који не брани једанаестерац стоји на пресеку казненог простора и попречне гол-линије. Ако се голман повреди у току извођења једанаестерац он може бити замењен уколико екипа није извршила максималан број замена.

Изводи се наизменично по пет једанаестераца, а победник је екипа која постигне више голова након тих пет извођења. Уколико пре него што свака екипа изведе пет једанаестераца, резултат буде такав да екипа која је постигла мање голова од друге екипе не може да постигне довољан број голова како би изједначила резултат у току извођења, извођење једанаестераца се завршава. Уколико је након пет извођења од стране обе екипе резултат нерешен, обе екипе изводе по један једанаестерац. У случају да једна екипа постигне гол након једанаестерца, а друга не, извођење се завршава. Уколико је резултат нерешен и после извођења свих играча укључујући и голмана, играчи који су већ изводили поново изводе по један једанаестерац без обзира на редослед извођења све док се не реши питање победника.

Знаци судија[уреди | уреди извор]

Главни судија досуђује једанаестерац тако што руком покаже на белу тачку, место одакле се изводи једанаестерац. У току извођења главни судија заузима положај тако да може да има преглед да ли неки играч чини прекршај (улази пре извођења у казнени простор и сл.), док помоћни судија који се налази на половини терена где је досуђен једанаестерац прилази на место пресека казненог простора и попречне гол-линије, да би имао преглед да ли голман чини прекршај.

У току извођења једанаестераца који одлучују победника утакмице главни судија заузима исти положај као код извођења једанаестерца у току регуларног дела утакмице, док први помоћни судија стоји на пресеку голманског простора и попречне гол-линије, док други помоћни судија стоји код средишњег круга на терену.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Константин Зечевић и Владан Вићентијевић, „Правила игре“ 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]