Једанаест хиљада буздована

С Википедије, слободне енциклопедије
Једанаест хиљада буздована
Ориг. насловLes Onze Mille Verges
АуторГијом Аполинер
ЗемљаФранцуска
Језикфранцуски језик
Издавање
Датум1907.

Једанаест хиљада буздована“ (франц. Les Onze Mille Verges) је порнографски роман француског књижевника Гијома Аполинера, објављен 1907. под иницијалима „Г. А.“.[1] Наслов садржи непреводиву алузију на легенду о Светој Урсули и њену пратњу од једанаест хиљада девица, као и игру речи, где је реч „девица“ (франц. vierge) замењена речју „буздован“ (франц. verge). Реч „буздован“ се неретко користи као вулгаризам за мушки полни орган.[2]

Роман је написан у књижевно-порнографској традицији која има корене у књижевним делима: Пјетра Аретина, маркиза де Сада, Андреа Робера де Нерсија и Ретифа де ла Бретона. У њему се приповеда о измишљеном румунском кнезу Вибеску који путује по свету испробавајући свакојаке сексуалне перверзије. Осим хетеросексуалног и мушког и женског хомосексуалног коитуса у делу су приказане многобројне парафилије: сексуални садизам, мазохизам, онанија, копрофилија, некрофилија, педофилија, геронтофилија, групни секс, инцест итд. Неколико епизодних ликова су српске националности, укључујујући и измишљене заверенике убиства краља Александра Обреновића, са којима Вибеску оргија.

Аполинер за живота није желео да призна ауторство над књигом.[3] Првобитно издање у малом тиражу циркулисало је махом међу припадницима авангардних кругова Париза. Међу поштоваоцима романа били су Луј Арагон, Робер Деснос и Пабло Пикасо, који га је назвао Аполинеровим ремек-делом.[1] Екранизован је 1974. Роман је преведен на српски језик и присутан је у неколико издања.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Jones 2001, стр. 68.
  2. ^ Pitt-Kethley 2014, стр. 406.
  3. ^ Jones 2001, стр. 69.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]