Језички-оријентисано програмирање

С Википедије, слободне енциклопедије

Језик-оријентисано програмирање (ЈОП) је стил рачунарског програмирања у којој, уместо решавања проблема у програмским језицима опште намене, програмер ствара један или више домена специфичних језика прво за проблем, и решава проблем у тим језицима. Овај концепт је детаљно описано у новинама Мартина Варда под називом "Језик оријентисано програмирање",[1] који је објављен у Софтверу - концепати и алати, Вол.15, Но.4, пп 147-161, 1994,[2] и у чланку Сергеја Дмитрива под називом "Језик оријентисано програмирање: Следеће парадигме програмирања".[3]

Концепт[уреди | уреди извор]

Концепт језик оријентисаног програмирања узима приступ да заузме захтеве у погледу корисника, а затим да покуша да направи језик имплементације, као изоморфна могућност да се опише корисник, тако да је мапирање између захтева и спровођења могуће. Мера блискости овог изоморфизма је "редунданса" језика, дефинисана као број за уређивање операција потребних за спровођење самосталне промене у захтевима. То није преузела a-priori  што је најбољи језик за имплементацију новог језика. Уместо тога, инвеститор може бирати између опција насталих из анализа података тка - које информације се стичу, шта је његова структура, када се стиче, од кога и шта се ради са њим.[4]

Постојеће имплементације[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ M.P. Ward. „Language Oriented Programing” (PDF). Cse.dmu.ac.uk. Приступљено 24. 02. 2015. 
  2. ^ „dblp: Software - Concepts and Tools, Volume 15”. Informatik.uni-trier.de. Архивирано из оригинала 04. 07. 2014. г. Приступљено 24. 02. 2015. 
  3. ^ „JetBrains onBoard Online Magazine :: Fabrique - a code generator”. Onboard.jetbrains.com. Приступљено 24. 02. 2015. 
  4. ^ Dunlavey (1994). Building Better Applications: a Theory of Efficient Software Development. International Thomson Publishing. ISBN 978-0-442-01740-8. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]