Јелена Триван

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јелена Триван
Jelena Trivan-mc.rs.jpg
Јелена Триван
Биографија
Датум рођења (1973-04-04)4. април 1973.(45 год.)
Место рођења Косовска Митровица
СФРЈ
Универзитет Филолошки факултет Универзитета у Београду
Политичка
партија
Демократска странка (до 2014)

Јелена Триван (Косовска Митровица, 4. април 1973) је српска политичарка и посланик у Народној скупштини Републике Србије. Триванова је била потпредседница, члан Извршног и Главног одбора Демократске странке. Оставку на место потпредседника поднела је 7. септембра 2012.[1] . Напустила је странку 2014 године.

Биографија[уреди]

Рођена је 4. априла 1973. године у Косовској Митровици. Одрасла је у Приштини где је завршила основну школу. Након тога живела је у Крагујевцу где је завршила гимназију. По завршетку гимназије уписује Филолошки факултет у Београду где је дипломирала 1996. године. Завршила је специјалистичке студије у Бриселу „Европске институције и структура ЕУ“.

Као професор српског језика и књижевности радила је до пролећа 1998. у Другој крагујевачкој гимназији када због свог политичког ангажмана бива отпуштена. У јесен исте године се на исто радно место запошљава у Првој крагујевачкој гимназији, одакле после петооктобарски промена прелази на функцију заменика министра у Министарству за људска и мањинска права, где остаје до 2006. Један је од оснивача Уније синдиката просветних радника.

За време мандата заменика министра била је шеф преговарачког тима СЦГ за закључивање споразума о националним мањинама са суседним земљама и споразума о реадмисији са земљама ЕУ. Била је копредседник међудржавних комисија за заштиту националних мањина са Хрватском, Мађарском и Румунијом.

Од 2004. представник Србије у Комитету за људска права Савета Европе. Функцију портпарола Демократске странке обављала је од 2006. до 2010. године.

Посланик у Народној скупштини Републике Србије од 2007. године. Члан Одбора за европске интеграције и Одбора за културу и информисање. Председник је групе пријатељства са Холандијом. На седници Главног одбора ДС 2. октобра 2010. изабрана је за члана Председништва ДС. На XIV Скупштини ДС одржаној 18. децембра 2010. изабрана је за потпредседницу Демократске странке.[2]

Од 27. јануара 2015. је вршилац дужности директора Службеног гласника.[3]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]