Јелица Вацац

С Википедије, слободне енциклопедије
Јелица Вацац
Лични подаци
Пуно имеЈелица, Хелена Зое Вацац
Датум рођења(1914-08-05)5. август 1914.
Место рођењаГорица, Аустроугарска
Датум смрти15. јун 2007.(2007-06-15) (92 год.)
Место смртиЉубљана, Словенија
Држављанствојугословенско
словеначко
Спортске информације
СпортГимнастика
Награде и медаље
Освојене медаље
Гимнастика
Светско првенство
Сребрна медаља — друго место 1938. Праг екипно]

Јелица Хелена Зое Вацац (словен. Jelica Helena Zoe Vazzaz; 19142007) је била југословенска гимнастичка репрезентативка, спортски функционер, редовни професор Високе школе за физичку културу у Љубљани из Словеније.

Биографија[уреди | уреди извор]

Пре Другог светског рата 1941. је била такмичарка, а после ослобођења водник репрезентације Југославије у спортској гимнаситици, тренер, председник Савезне комисије Гимнастичког савеза Југославије за рад са јуниоркама и међународним судија у гимнастици. Обављала је и друге функције у одборима и комисијама СТВ Партизан Југославије и Словеније, у Гнмнастичком савезу Југославије и у државним институцијама за физичку културу.

До 1957. била је начелница СТВ Патризан Словеније. На Светском првенству у спортској гимнастици 1970. у Љубљани била је технички руководилац ФИГ за жене.

Аутор је академских и слетских састава, сручних чланака и превода, скрипти и књига. Као педагог радила је на оспособљавању стручних кадрова за школе на свим нивоима, за спортску и ритмичку гимнастику, за рад са групама старијих жена и родитеља с децом.

У области истраживачког рада проучавала је проблеме врхунског спорта, а посебно у спортској и модерној ритмичкој гимнастици.

Добитник је многих признања, од којих је најзначајнија Блоудекова награда, Савеза за физичку културу Словеније (1965)

Резултати[уреди | уреди извор]

Јелица Вацац је била члан репрезентације Југославије на Светском првенству 1938. у Прагу, када је у екипној конкуренцији освојила сребрну медаљу. Репрезентација се такмичила у саставу: Лидија Рупник, Аница Хафнер, Милена Скет, Елца Ковачић, Јелица Вацац, Марта Пустишек, Марта Подпац, Душица Радивојевић. Резултат који је репрезентација постигла износио је 531,960 бодова.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Енциклопедија физичке културе ЈЛЗ Загреб 1977. том 2 pp. 559 и 679.
  • Алманах Југословенског спорта 1943—1963. Спортска књига Београд 1964. стр 146.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]