Јемаја

С Википедије, слободне енциклопедије

Јемаја (Јоруба: Yemọja) је водеће водеће божанство из јорубске религије.[1] Она је ориша и мајка свих орих, родила је 14 јорубских богова и богиња[2]. Често се синкретизује са "Госпом од Регле" у афрокубанској дијаспори или разним другим ликовима Девице Марије у Католичкој цркви, праксе која се појавила у доба трансатлантске робовске трговине. Јемаја је заштитнички и мајчински настројена, и брине се за сву своју децу, тешећи их и прочишћујући њихову тугу. Сматра се да је у стању да излечи неплодност код жена, а каври шкољке представљају њено благо. Не губи лако своју мирноћу, али кад је љута, може бити прилично деструктивна и насилна, као поплава воде турбулентних река.

Јемаја је често описана као сирена и повезана је са месечевим, воденим и женственим мистеријама. Она је заштитница жена. Она управља свиме што се односи на жене; порођај, зачеће, родитељство, безбедност деце, љубав и исцељење. Она надгледа дубоке тајне, древну мудрост, месец, морске шкољке и колективну подсвест. Према миту, када јој је пукао водењак, изазвао је велику поплаву стварајући реке и потоке, а први смртни људи су створени из њене материце.

Варијације имена[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

У традиционалној јорубској култури и духовности, Јемаја је мајчински дух; патронски дух жена, посебно трудница; Она је патронско божанство реке Огун (Одо Огун)[4], али се такође обожава у било којом и свим притокама, потоцима, изворима поред бунара и одлива.

Њено име је контракција јоруба речи Иеје, што значи "мајка"; омо, што значи "дете"; и Ија, што значи "риба"; грубо преведен израз значи "Мајка чија су деца попут рибе"[2][5]. Ово представља пространост њеног материнства, њене плодности и њеног владања над свим живим стварима.

У западној Африци, Јемаја се обожава као високо речно божанство, али се у Бразилу и Куби обожава углавном као богиња мора / океана. Речним божанствима у Јорубаленду спадају Јемаја, Осун (Осшн), Еринлеле, Оба, Јева, итд. Олокун испуњава улогу морског божанства у Јорубаленду, док је Јемаја лидер других речних божанстава[5].

Речо божанство Јемаја је често приказано као сирена, чак и у Западној Африци, и она може посетити сва друга водна тела, укључујући језера, лагуне и море, али њен дом и област која она поседује су реке и потоци, поготово Огун у Нигерији[4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Adeoye, C. L. . Ìgbàgbọ́ àti ẹ̀sìn Yorùba (in Yoruba). Ibadan: Evans Bros. Nigeria Publishers. 1989. ISBN 978-167-509-8. стр. 220–227.
  2. ^ а б Canson, Patricia E. (2017). "Yemonja". Encyclopædia Britannica. Chicago, Ill.: Encyclopædia Britannica, Inc.
  3. ^ а б "Iemanjá". Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience (2nd ed.). Oxford African American Studies Center: New York. 2008.
  4. ^ а б Wagadu (26. 9. 2007). Wagadu Volume 3: Water & Women in Past, Present & Future. Xlibris Corporation. стр. 198—. ISBN 978-1-4653-3137-3. 
  5. ^ а б Reginaldo, Prandi, J. (2001). Mitologia dos orixás (1a. ed., 1a. reimpr изд.). [São Paulo, Brazil]: Companhia das Letras. стр. 399. ISBN 978-85-359-0064-4. OCLC 47665662. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]