Јенс Вајсфлог

С Википедије, слободне енциклопедије
Јенс Вајсфлог
Јенс Вајсфлог 2017. године
Лични подаци
Датум рођења(1964-07-21)21. јул 1964.(59 год.)
Место рођењаБрајтенбрун,

Јенс Вајсфлог (нем. Jens Weißflog; рођен 21. јуна 1964. године у Ерлабруну, у некадашњој Источној Немачкој) је један од најбољих скијашких скакача свих времена. Био је највећа директна конкуренција Мати Никенену, слично што је Роар Љокелсој био Јане Ахонену, а Малиш Свену Ханавалду. Четврти је на листи вечитих иза Никенена, Малиша и Ахонена. По професији је електричар ожењен супругом Никол, и власник је хотела. Воли тенис и голф а коментарише и ски скокове на спортском каналу ЗДФ.

Познат је по надимку бува због своје лагане грађе и фине конституције. Почео је да тренира релативно касно, негде у 13 години а освојио је прво такмичење две године касније у Шварценбергу. Прво појављивање у светском купу забележио је са шеснаест година 1980. на такмичењу у Оберстдорфу и Гармиш-Партенкирхену.

Убрзо су почели да стижу успеси на великим такмичењима. Победа и златна медаља на нормал хилу 90 m ској скакаоници у Сарајеву. Исте године освојио је и Светски куп као и Турнеју четири скакаонице. Тај успех је поновио 1985, 1991, као 1996. године, и тако са четири победе био на првом месту све до 2008. када га је надмашио велики Јане Ахонен.

Јенс Вајсфлог 1989. године

Вајсфлог је у ери славног Никенена скакач који је прешао са једног стила, паралелног Дешан на В Боклев стил.

Каријеру је завршио 1996. године а Ахонен је рекао да је он био његов највећи идол и да му је највећа част било што је скакао с њим. Био је позван као специјални гост на Ахоненовом опроштају.

Каријера[уреди | уреди извор]

Победе у светском купу[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]